Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Şcoala, culegere de probleme - campanie Antena 3. Elevii care merg kilometri pe jos pentru o şansă la educaţie

Şcoala, culegere de probleme - campanie Antena 3. Elevii care merg kilometri pe jos pentru o şansă la educaţie

Cătălin Onofrei
1 minut de citit Publicat la 14:09 08 Sep 2021 Modificat la 11:09 12 Sep 2021

Antena 3 vă propune să îi cunoaştem pe unii dintre copiii pentru care şcoala e atât de importantă, încât fac orice sacrificiu şi orice efort ca să ajungă la ore. Cei care reuşesc, pentru că un sfert dintre copiii de la ţară se pierd înainte de a termina măcar opt clase.

În Hârşoveni, la Vaslui, copiii se aşteptau ca anul acesta să scape de calvarul navetei în "interes educativ", dar nu a fost să fie aşa nici anul acesta.

Şcoala lor a "prins" un program guvernamental prin PNDL 2 pentru introducerea grupurilor sanitare în interior, care ar fi trebuit să fie gata până la începutul lunii septembrie, dar Guvernul a blocat fondurile pentru reparaţii.

"Din păcate, şcoala arată aşa cum o vedeţi, cu acoperişul dat jos. Constructorii ne-au plecat. Mă gândesc aşa cu gânduri nu tocmai bune pentru ce o să facem la iarnă", a declarat Vasile Novac, primarul comunei Ivăneşti.

Pentru elevi, soluţia rămâne veşnica navetă. Abia se crapă de ziuă când copii de 6, 7 sau 8 ani ies din casă şi se grăbesc să prindă microbuzul şcolar care îi transportă prin Broşteni, Ivăneşti sau Buscata.

Şcoala, culegere de probleme - campanie Antena 3. Mersul pe jos, unul dintre motivele de abandon şcolar

În altă parte a ţării, la Mitoc în judeţul Botoşani, de exemplu, chiar la graniţa Europei, lucrurile stau şi mai rău. Elevii fac naveta aproximativ 10 kilometri. Uneori cu microbuzul, dar cel mai des pe jos.

"Se mai blochează uneori când mergem pe drum. Am mers de multe ori pe jos", a explicat Andreea, elevă în Mitoc.

De cele mai multe ori, părinţii sunt nevoiţi să îşi înhame caii la căruţe şi să îşi transporte copii la şcoală.

"Din păcate, ce am lăsat în urmă cu 10 ani, am găsit şi acum. Adică unităţi de învăţământ care încă nu au asigurat complet transportul prin microbuzele şcolare din dotare.", a precizat Ada Macovei, inspector şef la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău.

Mersul pe jos pe distanţe mari e unul dintre motivele pentru care mulţi dintre copii abandonează şcoala. Din datele publicate de Ministerul Educaţiei, în mediul rural peste 23% dintre elevii care au început cursurile acum 8 ani au abandonat şcoala anul trecut.

O statistică a Băncii Mondiale arată că aproape o jumătate de milion de elevi fac zilnic naveta la şcoală. Mai mult, în 10 județe, cele mai multe din Moldova, mii de copii nu au acces la mijloace de transport care să îi ducă la cursuri.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole