Antena 3 CNN Actualitate Locale Trei stăpâni de sclavi, din Maramureș, au fost reținuți. Exploatau persoane cu handicap

Trei stăpâni de sclavi, din Maramureș, au fost reținuți. Exploatau persoane cu handicap

Vasile Dale
2 minute de citit Publicat la 07:51 11 Mai 2023 Modificat la 09:05 11 Mai 2023

Un bărbat din Borșa, care deține un munte întreg, ar fi adus din județul Vrancea mai multe persoane cu dizabilități, dintr-un centru de specialitate, pe care le-ar fi dus în vârf de munte, la stână, pentru a munci. 

Potrivit surselor citate, de pe urma acestora, borșeanul încasa sume de bani frumoase iar oamenii erau puși să lucreze și erau cazați în condiții greu de imaginat. 

Mascații și ofițerii DIICOT au mers și la sediul Primăriei din Borșa de unde au ridicat mai multe documente de la Serviciul de Asistență Socială care să ateste faptul că persoanele erau monitorizate și anchetele sociale erau realizate. 

”De la noi au ridicat doar acte legate de monitorizarea lor, de anchete sociale, dacă știam de situația de acolo” a declarat Sorin Ion Timiș, primarul orașului Borșa. 

Cinci din cele 7 persoane erau în evidențele Primăriei Borșa, însă două dintre ele nu aveau niciun fel de document la unitatea administrativă din Maramureș. 

Se pare că toate cele 7 persoane cu dizabilități vor fi preluate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș. 

”La data de 10.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Galați, S.C.C.O. Maramureș, S.C.C.O. Sălaj, S.C.C.O. Bistrița-Năsăud și S.C.C.O. Vrancea au pus în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Maramureș și Vrancea, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie.

În cauză, s-a reținut că, mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în Centrele de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap, situate pe raza județului Vrancea, au fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate, și, ulterior, transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș. Persoanelor vătămate le-au fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai îndelungată.

Persoanele vătămate nu au fost plătite sau au fost plătite mult sub nivelul muncii prestate, au fost adăpostite în condiții necorespunzătoare și exploatate prin recurgerea la amenințări și exercitarea de acte de violență fizică, acte care au terminat o puternică stare de temere în rândul acestora.

La sediul D.I.I.C.O.T. - Maramureș, au fost conduse 14 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul poliției. 

 

Etichete: sclavi Maramureș
Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole