Antena 3 CNN Externe Scholz îl liniștește pe Zelenski, după ce Germania a tăiat la jumătate ajutorul militar pentru Kiev: „Continuăm să sprijinim Ucraina”

Scholz îl liniștește pe Zelenski, după ce Germania a tăiat la jumătate ajutorul militar pentru Kiev: „Continuăm să sprijinim Ucraina”

de Bianca Chirilă    |   

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat miercuri că Germania „nu va renunța la sprijinul său pentru Ucraina” și că o va ajuta atât timp cât este necesar, transmite POLITICO.

„Germania nu va renunța la sprijinul său pentru Ucraina. Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar. Și vom fi cel mai mare susținător al Ucrainei în Europa”, a declarat Scholz în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Chișinău.

În weekend, Germania a anunțat că va reduce la jumătate ajutorul pentru Ucraina anul viitor. Guvernul lui Olaf Scholz se bazează pe banii generaţi de activele ruse îngheţate pentru a continua susţinerea financiară a Kievului.

Guvernul german, care încearcă să facă economii, nu prevede „ajutoare suplimentare” celor patru miliarde de euro prevăzute în bugetul pe anul viitor pentru a ajuta militar Ucraina, a explicat o sursă parlamentară pentru AFP.

În acest an, ajutorul Berlinului, al doilea contributor după SUA, se ridică la opt miliarde de euro.

Pentru a compensa, Germania mizează pe „crearea, în cadrul G7 şi al Uniunii Europene, a unui instrument financiar care să utilizeze activele ruse îngheţate”, a adăugat o sursă din cadrul Ministerului de Finanţe.

„Ajutorul bilateral german rămâne la cel mai înalt nivel, dar mizează pe eficienţa acestui instrument”, a comentat aceasta.

Germania este astăzi al doilea cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei, după Statele Unite.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile