Peste 300 de neurologi și neurochirurgi de pe patru continente s-au reunit la Viena pentru a aduce în prim plan rezultatele celor mai recente studii clinice din domeniul neurotraumatologiei, prezentând totodată tehnici revoluționare în neurochirurgie și recuperare neurologică, precum și cele mai noi provocări ale cercetării științifice medicale din sfera traumatismelor cranio-cerebrale (TCC).
Prof. Dr. Dafin Mureşanu, președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS), a ținut să reamintească faptul că „este imperios să înțelegem colectiv că pentru unii pacienți, traumatismul cranian reprezintă debutul unei boli care durează toată viața".
Președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS) a mai vorbit şi despre importanţa pe care ar trebui să o acordăm inclusiv traumatismelor minore: "Conținutul este creierul și e foarte important. De asemenea, noi, în traumatologia neurologică acordăm o atenție deosebită și coloanei vertebrale și măduvei spinării. În general, traumatismele cranio-cerebrale, în afară de faptul că sunt foarte frecvente, şi nu le dăm atenția cuvenită, ele pot fi deosebit de grave și pot duce la deficite profunde pe termen lung, dar pot duce și la deficite latente care apar, să spunem, pe neașteptate după traumatisme aparent minore.
În primul rând, traumatismele ușoare pot duce la leziuni axonale difuze, la deconectări neuronale. Aceste lucruri pot duce la sindroame disexecutive, adică pacientul nu mai face cu atâta ușurință lucrurile complexe sau mai multe task-uri deodată. Poate cel mai frecvent lucru observabil este modificarea comportamentului general. Persoana nu mai e aceeași nici din punct de vedere emoțional și nici din punct de vedere cognitiv.
Este nevoie întotdeauna de o echipă multidisciplinară în ceea ce privește tratamentele complexe în neurologie. E important să știm și că o astfel de boală netratată poate duce la dizabilități, la un certificat de handicap și asta costă statul român din ce în ce mai mult. Costă mult și foarte multe lucruri nu sunt coordonate bine de la început.", a mai spus medicul.
Congresul Academiei de Neuro-Traumatologie Multidisciplinară, care a avut loc la Viena, a fost concentrat în mod deosebit pe zona traumatismelor cranio-cerebrale, a căror incidență în rândul populației înregistrează anual creșteri alarmante, în contextul în care în lume se înregistrează anual peste 11 milioane de traumatisme cranio-cerebrale, un număr de 2,5 milioane de astfel de cazuri fiind semnalate în Europa, dintre care aproximativ 70.000 în România.
”Trebuie să apreciem faptul că această nouă ediție a Congresului Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară este o reală oportunitate pentru medicii neurologi și neurochirurgi din întreaga lume de a se integra într-un schimb dinamic de experiență , beneficiind totodată de bogata expertiză științifică și clinică a unora dintre cele mai mari personalități internaționale ale momentului în domeniul neurotraumatologiei” a declarat Prof. Dr. Dafin Mureşanu, președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).
Prof. Dr. Dafin Mureşanu a ținut să reamintească faptul că „ este imperios să înțelegem colectiv că pentru unii pacienți, traumatismul cranian reprezintă debutul unei boli care durează toată viața, context în care trebuie să ne focusăm atenția pe inovație, pe cercetare științifică și pe educație medicală continuă, precum și pe un management adecvat în tratarea unor astfel de afecțiuni grave. De asemenea, în abordarea terapeutică se impune existența unor echipe multidisciplinare (neurolog, psiholog, kinetoterapeut, logoped, etc) care să asigure un tratament individualizat, pregătirea permanentă a specialiștilor în acest domeniu fiind mai mult decât necesară , chiar obligatorie, pentru că doar astfel vom reuși să îmbunătățim substanțial actul medical aferent fiecărui pacient în parte” .
În Europa, peste 2,5 milioane de cazuri noi de TCC, în România, peste 60.000
Potrivit statisticilor anuale aproximativ 11 milioane de oameni suferă un traumatism cranio-cerebral (TCC) la nivel mondial, cifra fiind raportată la cazurile spitalizate. În fiecare an, numai în Europa, peste 2,5 milioane de persoane suferă un traumatism cranio-cerebral, dintre care 1 milion necesită internarea în spital, iar aproximativ 70.000 dintre acești pacienți decedează. În România, incidența TCC rămâne în continuare peste media europeană de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, în fiecare an înregistrându-se peste 60.000 de cazuri noi.
La nivel mondial, aproximativ 15 milioane de persoane sunt afectate anual de leziuni traumatice, dintre care, peste 10 milioane suferă de un traumatism cranio-cerebral. Accidentele rutiere reprezintă în continuare principala cauză a traumatismelor cranio-cerebrale, Organizația Mondială a Sănătății preconizând că anul viitor, aceste afecțiuni se vor putea defini ca fiind al treilea mare contribuitor la povara globală a bolii și dizabilității, după bolile cardiovasculare și depresie.
Conform statisticilor, creșterea incidenței TCC, în lume, are multiple cauze precum : condițiile rutiere nesigure, accentuate de o infrastructură rutieră precară, creșterea alarmantă a numărului de autovehicule, motociclete sau biciclete, a densității populației și în același timp, îmbătrânirea acesteia, dar și creșterea consumului de alcool și al substanțelor interzise, concomitent cu extinderea stărilor conflictuale care generează violenta interpersonală. Specialiștii estimează că, la nivel mondial, 5 dolari din 1.000 sunt cheltuiți pentru grija acordată pacienților cu TCC sau din cauza consecințelor produse de astfel de răniri.
În România, numărul cazurilor de traumatisme cranio-cerebrale rămâne în creştere - 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, principala cauză fiind accidentele rutiere, 75% dintre persoanele decedate în accidente rutiere au suferit un traumatism cranio-cerebral. Anual, în țara noastă, se înregistrează peste 60.000 de noi cazuri de TCC.