Antena 3 CNN Economic Schimbări majore la cardul de energie! Sumele care nu pot fi plătite cu banii de pe vouchere

Schimbări majore la cardul de energie! Sumele care nu pot fi plătite cu banii de pe vouchere

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 12:00 24 Apr 2023 Modificat la 12:00 24 Apr 2023

Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică, se propune clarificarea cheltuielilor ce se pot acoperi cu banii de la stat, și anume faptul că ajutorul nu poate fi folosit la plata penalităților de întârziere, ci doar pentru plata valorilor inițiale din facturi. 

Plățile nu includ penalizări sau daune

Așadar, pe lângă o serie de schimbări legate de regulile acordării ajutorului pentru energie, proiectul care se află de puțin timp în dezbatere publică vine și cu clarificări în legătură cu banii acordați anul acesta persoanelor cu venituri mici pentru plata facturilor. 

Mai exact, “plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune/ interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin”, se arată în proiect, potrivit avocatnet.com

Cu alte cuvinte, beneficiarii vor fi cei care vor trebui să plătească penalitățile și alte daune apărute pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, cu cardul putând fi plătită doar valoarea exactă a facturii.  

Citește și: Cum a pierdut o familie dreptul la cardul de energie, deși îndeplinește toate condițiile prevăzute

Facturile trebuie emise exclusiv pentru persoane fizice

Mai mult decât atât, “documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care se face dovada datoriei curente și/ sau restante față de furnizorul de energie trebuie să fie emise exclusiv pentru persoane fizice”, se arată în proiect.  

Cu alte cuvinte, facturile trebuie să fie emise pe numele unei persoane, nu pe numele vreunei firme. 

Ajutor pentru mai multe surse de energie

Românii pot plăti cu ajutorul cardului de energie, în valoare de 1.400 de lei, facturile (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. 

Viitoarea ordonanță mai prevede și faptul că sprijinul financiar acordat celor cu venituri mici se va putea folosi pentru plata facturilor în cazul mai multor surse de energie. 

Totodată, se stabilește și o procedură aplicabilă în cazul în care un beneficiar al ajutorului își schimbă domiciliul. 

Urmează ca proiectul de OUG să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial înainte de a putea fi aplicat.

Etichete: card energie
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole