Au început primele dezbateri publice pentru realizarea protocoalelor dedicate pacienţilor în fază terminală. Ministerul Sănătății a avut discutii cu reprezentanții bisericilor despre modul în care ar urma să fie îngrijiţi bolnavii fără soluţie terapeutică care în prezent ajung în secţiile de Terapie Intensivă. România este printre puținele țări din Europa care nu reglementează clar îngrijirea acestora.
Legislaţia României prevede clar că toţi pacienţii au dreptul la îngrijiri medicale până în ultima clipă. Ţara noastră nu are însă un protocol pentru bolnavii în fază terminală, aşa cum se întâmplă în sistemele medicale din Franţa, Belgia, Olanda sau America. După scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon corpul medical a atras atenţia că multe nereguli şi erori medicale apar tocmai în lipsa unor proceduri clare.
Daniel Coriu, președinte CMR: În România noi nu am avut curajul până acum să deschidem acest subiect. Apar greșei în actul medical, cauzele greșelilor sunt în ordine: o infrastructură precară, personal medical insuficient și obosit, fluxuri incorecte la nivel de spital și respectiv lipsa protocoalelor.
În lipsa unor protocoale medicale dedicate celor în stare terminală pacienţii critici stau săptămâni bune în secţiile ATI, nu în centre de paliatie.
„Din planificarea gărzilor pentru lunile martie-aprilie 2024, dar și din fișa de observație a pacientului Militaru Marian rezultă că, de la transferul în Secția ATI și până la deces asistența medicală a victimei a fost acordată de 10 medici”, se arată în motivarea judecătorilor, în cazul pacientului de la Pantelimon.
În toate protocoalele altor ţări familia pacientului este implicată în cele mai importante decizii pentru a-i reduce bolnavului suferinţa. Nu de puţine ori pacienţii de la noi ajung în fază terminală tocmai din cauza diagnosticului tardiv şi a lipsurilor din spitale.
Radu Gănescu, președinte COPAC: Sunt patologii extrem de complicate și nu sunt tratați şi diagnosticați de persoana care trebuie, de unitatea medicala care ar trebui să i aibă în monitorizare și vedem că este un moment de siguranță al pacientului.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că avut deja discuţii cu reprezentanţii cultelor şi că va avea întâlniri şi cu societăţile profesionale şi cu organizaţiile de pacienţi. Între timp la Spitalul Sf. Pantelimon sunt aşteptate schimbări majore.
Protocoalele dedicate pacienţilor în fază terminală ar urma să fie aplicate în toate spitalele din ţară după o evaluare a experţilor internaţionali chemaţi să se pronunţe după arestarea celor două dotoriţe de la Spitalul Sf Pantelimon.