Antena 3 CNN Actualitate Social Schimbări în programul Prima Casă. Ce se întâmplă cu locuințele vechi

Schimbări în programul Prima Casă. Ce se întâmplă cu locuințele vechi

1 minut de citit Publicat la 15:08 17 Noi 2016 Modificat la 15:08 17 Noi 2016

Dobânzile la creditele Prima Casă ar putea fi diferenţiate, de anul viitor, în funcţie de vechimea locuinţei, în sensul reducerii de către bănci a marjei aplicate creditelor pentru locuinţele mai noi de cinci ani, a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Ministerul Finanţelor a prezentat Guvernului o notă informativă referitoare la strategia programului pentru următorii cinci ani care prevede, printre altele, reducerea procentului de garantare pentru locuinţele mai vechi de cinci ani, de la 50% la 40%, începând de anul viitor.

"În momentul în care garanţia statului este mai mică, ar putea fi o influenţă asupra preţului. (...) Dar băncile ar putea reduce marja pentru locuinţele noi", a explicat Dragu.

Potrivit acesteia, avansul va rămâne la 5%. În prezent, dobânda maximă pe care băncile o pot percepe pentru creditele Prima Casă este formată din ROBOR la trei luni, plus o marjă fixă de 2 puncte procentuale. Ministrul Finanţelor a dat de înţeles că această marjă nu va fi modificată.

Totodată, ministrul Finanţelor a menţionat că strategia programului va fi aprobată de Guvernul actual prin memorandum sau prin Hotărâre de Guvern. De asemenea, şi plafonul pentru anul viitor, de 2 miliarde de lei, va fi aprobat tot de actualul Guvern, pentru a fi disponibil începând cu data de 1 ianuarie 2017.

Strategia propusă de Finanţe presupune un plafon de garanţii de 2 miliarde de lei în primi doi ani şi de 1,5 miliarde de lei pentru ultimii trei ani.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole