Antena 3 CNN Economic Noi reguli pentru panouri fotovoltaice. Înscrierile la "Casa Verde Fotovoltaice", mai simple pentru români

Noi reguli pentru panouri fotovoltaice. Înscrierile la "Casa Verde Fotovoltaice", mai simple pentru români

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 22:00 08 Feb 2023 Modificat la 22:00 08 Feb 2023

Guvernul pregătește noi reguli pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care beneficiarii pot obține o finanțare de 20.000 de lei de la stat.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat recent că există fondurile necesare, care pot ajunge până la trei miliarde de lei pentru programul Casa Verde Fotovoltaice și că aproximativ 150.000 de gospodării vor putea accesa acest program.

Partea bună este că înscrierile vor fi însă mult mai accesibile decât până acum, a anunţat recent ministrul Mediului, Tanczos Barna.

"Obiectivul este să ajungem la 150.000 de gospodării. Am prevăzut un buget mult mai mare, 3 miliarde de lei. 

Citeşte şiUn român nu a mai plătit de 15 ani facturi. Trăieşte fericit, nu are restanţe şi îşi produce singur curentul şi căldura

Sper în continuare să reușim să atragem și fonduri europene și să majorăm la rectificare bugetul în cursul verii. 

Cu ce acte se înscriu românii la "Casa Verde Fotovoltaice"

Pentru înscriere va fi nevoie de buletin și extras de funciar pe aceeași adresă, pe aceleași imobile și apoi adeverințe cu lipsa datoriilor la bugetul de stat și putem să semnăm finanțarea", a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Cei care doresc să se înscrie la acest program se vor adresa Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), prin intermediul aplicaţiei, a declarat șeful instituției, Laurențiu Neculaescu.

"Au nevoie doar de buletin, vor completa un chestionar foarte simplu, 5-6 întrebări, în cadrul acelei aplicaţii informatice. Acele firme (de instalatori - n.r.) vor fi acreditate de AFM, iar evaluarea propriu-zisă o vor face aceste firme", a spus Neculaescu

După 90 de zile de la înscriere, românii vor primi pe mail numele mai multor companii acreditate să instaleze sisteme fotovoltatice și vor alege cu cine vor să lucreze.

"În momentul în care instalatorul va încărca în aplicaţie factura şi certificatul de racordare, care reprezintă un proces verbal de terminare a lucrării, Administraţia Fondului pentru Mediu va face plata într-un termen de 45-60 de zile", a adăugat șeful AFM, potrivit adevarul.ro.

Aplicaţia pentru înregistrarea solicitărilor va fi gata în martie, iar până atunci ar trebui să fie acreditate şi firmele care vor putea instala panourile. 

Facturile mari la energie electrică sunt cele care i-au determinat pe oameni să caute alternative încă de anul trecut, ceea ce a dus implicit la aproape triplarea cererii de panouri fotovoltaice.

Câţi bani primesc românii de la stat prin programul "Casa Verde Fotovoltaice"

Estimările sunt optimiste și pentru anii următori, deoarece interesul pentru achiziția de sisteme fotovoltaice este tot mai mare. 

Astfel, statul vine în sprijinul celor care vor să își monteze panouri fotovoltaice cu Programul Casa Verde Fotovoltaice, derulat de AFM. 

Guvernul oferă prin proiectul Casa Verde 2022 suma de 20.000 de lei, care reprezintă 90% din investiția montării de panouri fotovoltaice.

Partea care revine de plată beneficiarului este de 10% adică încă 2.000 de lei.

Cu acești bani majoritatea instalatorilor montează un sistem minim format din trei kilowați putere instalată și un invertor și evident vor face toată documentația prin care beneficiarul devine prosumator și va fi legat rețea și va putea vinde în rețea excesul de energie.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole