Antena 3 CNN Mediu Energie regenerabilă Schema de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen verde, lansată de Ministerul Mediului. Până când se pot depune proiectele

Schema de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen verde, lansată de Ministerul Mediului. Până când se pot depune proiectele

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 11:12 29 Iun 2022 Modificat la 11:12 29 Iun 2022

Schema de ajutor de stat se adresează proiectelor de investiţii în construirea de noi capacităţi în instalaţii de electroliză, inclusiv extinderea de capacităţi pentru producţia de hidrogen verde, în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon.

Potrivit prevederilor Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), intervenţia vizează promovarea investiţiilor în construirea unei noi capacităţi de cel puţin 100 MW în instalaţii de electroliză.

Punerea în funcţiune a unei capacităţi de cel puţin 100 MW în instalaţii de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puţin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an trebuie realizată până în trimestrul patru al anului 2025.

Apelul a fost deschis pe 29 iunie la ora 10:00, urmând ca proiectele să fie depuse până la 31 iulie, ora 17:00.

Valoarea maximă a ajutorului de stat care se va acorda în baza orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecţia mediului şi energie pentru 2022 este de 50 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiţii.

Solicitanţii eligibili sunt producători de gaz natural, micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii şi mari producătoare de energie electrică, microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii şi mari producătoare/consumatoare de hidrogen, unităţi administrativ-teritoriale, institute naţionale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, având personalitate juridică, definite prin OG 57/2002, inclusiv asocieri/parteneriate formate din aceşti actori.

Microîntreprinderile, întreprinderile mici, mijlocii şi mari, inclusiv întreprinderi nou înfiinţate, sunt constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 148.752.500 euro, compus din 114.425.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă - Componenta C.6 Energie şi fonduri naţionale de 34.327.500 euro prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%, în temeiul prevederilor art. 24 din OUG nr. 124/2021.

Citește mai multe din Energie regenerabilă
» Citește mai multe din Energie regenerabilă
TOP articole