Antena 3 CNN International News Condiții inumane în taberele de migranți de la granița dintre Belarus și Polonia

Condiții inumane în taberele de migranți de la granița dintre Belarus și Polonia

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 19:05 12 Noi 2021 Modificat la 19:05 12 Noi 2021

Foamea și frigul amenință miile de oameni strânși la frontiera dintre cele două state. Un reporter CNN a obținut acces într-o tabără de migranți improvizată de la Bruzgi.

O echipă de filmare a pătruns, pentru prima dată, într-o tabără de migranţă din Belarus, la frontiera cu Polonia. Mai multe despre condiţiile infernale în care trăiesc aceşti oameni pe care războaiele continue şi teroare i-au făcut să ăşi părăsească ţara natală şi să străbată mii de kilometri cu speranţa că vor putea pătrunde în "fortăreaţa Europa" ne va relata Matthew Chance, corespondent CNN.

Este o realizare în sine să ajungi în Belarus. Doar câteva echipe internaţionale de televiziune au avut parte de şansa extraordinară de a veni în această ţară. Din câte îmi dau seama, cel puuţin aşa ne-au asigurat autorităţile din Belarus, suntem singura echipă internaţională de televiziune care a primit permisiunea de de veni în această tabără de migranţi situată la frontiera dintre Belarus şi Polonia.

Sunt aproximativ 2000 de oameni care au venit din diferite părţi ale lumii, din Orientul Mijlociu, adică din Irak, din Kurdistanul irakian şi din alte părţi ale lumii arabe. Cei mai mulţi sunt, însă, din Kursdistan. Mi s-a spus că sunt cel 200 de copii, dintre care unii sunt bebeluşi.

Putem vedea gardul de sârmă ghimpată, ridicat de partea poloneză, menit să îi împiedice pe migranţii veniţi Belarus să intre în Polonia, care este membru al Uniunii Europene. Puteţi vedea trupele poliţiei şi ale serviciului polonez de frontieră care stau de pază de-a lungul acestei bariere de sârmă ghimpată pentru a-i împiedica pe migranţi să treacă.

Ambele părţi se acuză reciproc pentru apariţia acestei crize. Ţările occidentale, în special Statele Unite şi Uniunea Europeană, din care face parte şi Polonia, susţin că Belarus îi foloseşte pe aceşti migranţi ca instrument de propagandă, pe care îi încurajează să vină şi apoi direcţionându-i, forţându-i spre această frontieră pentru a pune presiune asupra Uniunii Europene şi s-o pedepsească, probabil, pentru sprijinul pe care Uniunea Europeană îl ofeă dizidenţilor din Belarus şi pentru sancţiunile impuse Belarusului pentru represaliile operate împotriva opoziţiei interne. Belarus, dar şi unele agenţii umanitare internaţionale susţin că polonezii nu fac, de fapt, tot ceea ce pot pentru a proteja drepturile migranţilor şi a se conforma legislaţiei internaţionale.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole