Antena 3 CNN Actualitate Scenariu apocaliptic în cazul unei avarii majore la barajul Bicaz. În câte minute ar fi sub ape oraşele Piatra Neamţ şi Bacău

Scenariu apocaliptic în cazul unei avarii majore la barajul Bicaz. În câte minute ar fi sub ape oraşele Piatra Neamţ şi Bacău

1 minut de citit Publicat la 18:36 05 Ian 2017 Modificat la 18:36 05 Ian 2017

Colosul de beton care ţine al doilea lac artificial din România este unul din cele mai sigure construcţii hidrotehnice, ridicat în urmă cu 56 de ani. Cu toate acestea, barajul este considerat o zonă cu risc crescut şi sursă de risc la inundaţii, scrie adevarul.ro.

În planul întocmit de ISU, la capitolul „Zone cu risc crescut”, barajul de la Bicaz apare între obiectivele „sursă de risc la inundaţii” pentru judeţul Neamţ. În acest sens, în document sunt inserate rezultatele unui studiu efectuat în anul 2010 de Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice (I.S.P.H.) Bucureşti care a luat în calcul mai multe scenarii între care şi avarierea gravă a barajelor de acumulare din judeţ.

„Unda maxima de inundaţii care poate produce avaria în lanţ a celorlalte baraje din aval (pe râurile Bistriţa şi Siret) este produsă de avarierea Barajului Izvorul Muntelui. În ipoteza unei avarieri la barajul Izvorul Muntelui, cu breşa de 75% pe lăţime si înălţime, unda parcurge distanţa de 260,7 km, până la confluenţa cu Dunărea în 12 ore”, se arată în studiul I.S.P.H.

Pe aceleaşi calcule ipotetice (avarierea barajului Bicaz cu breşa de 75%), unda poate ajunge în comuna Pângăraţi în 19 minute, la Vaduri în 24 de minute, la Bâtca Doamnei în 32 de minute, iar la Captarea Piatra Neamţ (fosta fabrică Reconstrucţia) în 36 de minute.

 

 

 

Etichete: Bacău
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole