Antena 3 CNN Emisiuni Descoperiți Scandalurile pandemiei zguduie Uniunea Europeană. De la politizarea vaccinurilor la riscul ca vaccinarea să ducă la aparțiția unui super-coronavirus

Scandalurile pandemiei zguduie Uniunea Europeană. De la politizarea vaccinurilor la riscul ca vaccinarea să ducă la aparțiția unui super-coronavirus

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 07:45 21 Mar 2021 Modificat la 15:53 08 Apr 2024

Scandalurile pandemiei. Proteste în numeroase state U.E.

Această prăpastie dintre așteptările maselor și deciziile conducătorilor nu a făcut decât să pună paie pe un foc ce mocnește de mai multe săptămâni, cu proteste în mai multe state europene.

Aceste tensiuni se fac simțite și la nivelul conducereii Uniunii Europene, ai cărei cei mai importanți lideri nu reușesc să se pună de acord asupra combaterii pandemiei și a celor mai bune căi de urmat.

Șase țări au primit 10 zile ultimatum să explice restricțiile impuse, considerate foarte dure de conducerea Uniunii. Este vorba despre Germania, Belgia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Ungaria.

Alte trei scandaluri au lovit la vârful UE.

Scandalurile pandemiei. Politizarea vaccinării. Studii de caz, AstraZeneca și Sputnik V

Primul este cel al politizării campaniei de vaccinare. UE este divizată de decizia de suspendare, respectiv continuare a vaccinării cu produsul AstraZeneca în statele blocului.

Tot o divizare se constată și când vine vorba de vaccinul rus Sputnik V, pe care, de pildă, Ungaria l-a autorizat fără să țină cont de faptul că serul rusesc nu este aprobat la nivelul UE.

În ceea ce privește AstraZeneca, sunt teorii care spun că scandalul nu este străin de tensiunile post-Brexit. În plus, AstraZeneca este cel mai ieftin dintre cele autorizate în Uniune: de 5-6 ori mai ieftin decât cele produse de Pfizer și Moderna.

Iar referitor la Sputnik V, state mari precum Germania și Italia ar negocia în secret cu producătorul rus în vederea achiziției de doze.

Scandalurile pandemiei. Riscurile campaniei de vaccinare

Profesorul Geert Vanden Bossche, un specialist implicat în dezvoltarea mai multor vaccinuri, printre care și cel împotriva Ebola, a cerut Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) o dezbatere despre programul global de vaccinare pe fondul pandemiei.

El a avertizat OMS că vaccinarea în pandemie favorizează, de fapt, răspândirea coronavirusului.

Conform profesorului Vanden Bosche, în timp ce vaccinarea poate ajuta la protejarea momentană a unui individ, vaccinarea în masă a indivizilor în timpul apogeului unei pandemii va înrăutăți situația globală prin încurajarea virusului să selecteze mutații specifice care îi vor permite să depășească obstacolele imunologice 'suboptime'.

Drept consecință, populația globală va trebui, probabil, să înfrunte o versiune mai rea a virusului și o situație medicală mai dificilă decât a cunoscut anterior în pandemie.

Scandalurile pandemiei: COVID-19, folosit ca pretext de instaurare a autoritarismului

Un document al Civil Liberties Union for Europe, intitulat "Sănătatea Democrațiilor Noastre, compromisă de numeroși lideri europeni în 2020" arată cum susținătorii autoritarismului în Ungaria și Polonia s-au folosit de pretextul pandemiei pentru a submina standardele deomocratice.

De asemenea, democrațiile puternice în mod tradițional au reușit să dezamăgească, susține documentul.

Tentative de împiedicare a publicării unor investigații jurnalistice au fost consemnate în Italia, Croația și Slovenia. În Spania, sunt nominalizate brutalitatea poliției și îngrădirea libertății de exprimare prin legile penale existente.

Însă cele mai grave schimbări s-au produs în țări cu probleme îndelungate în ceea ce privește democrația și statul de drept, iar aici documentul nominalizează Bulgaria și România.

Foto: Poliția cehă imobilizează un protestatar la un miting anti-restricții la Praga, în martie 2021

Citește mai multe din Descoperiți
» Citește mai multe din Descoperiți
TOP articole