Antena 3 CNN Actualitate Scandal la Unirii. Nicușor Dan s-a supărat și pe poliție după ce s-a certat cu Băluță. Poliția Capitalei: Nu mutăm noi garduri

Scandal la Unirii. Nicușor Dan s-a supărat și pe poliție după ce s-a certat cu Băluță. Poliția Capitalei: Nu mutăm noi garduri

de Georgiana Marina    |   

Primăria Sectorului 4 a început lucrările de refacere a Planșeului Unirii și a montat garduri în zona Parcului Unirii, a declarat primarul Daniel Băluță luni. În replică, primarul general Nicușor Dan a anunțat că gardurile vor fi demontate deoarece sunt ilegale. Nicușor Dan a mers în Piața Unirii, iar acolo un polițist local nu i-a permis accesul și a sunat la 112 cerând întăriri. La rândul lui, primarul general a plecat să caute "Poliția Națională", unde a depus plângere și a acuzat că a fost "sfidat" și că "Poliția nu și-a făcut treaba". În replică, Poliția Capitalei a susținut că nu are atribuții de a "muta gardurile", ori de a decide "cine este proprietar".

UPDATE 15.35 După ce Nicușor Dan a reclamat că ,Poliția nu și-a făcut treaba”, Poliția București a transmis că nu are atribuții de a ,,muta gardurile”, ori de a decide “cine este proprietar”.

"La sediul Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi s-au prezentat atât primarul general al Capitalei, împreună cu doi reprezentanți ai Primăriei Generale, cât și un reprezentant al Primăriei Sectorului 4, care au depus documente cu privire la litigiul în cauză, însă au refuzat să depună vreo sesizare, cu privire la săvârșirea vreunei infracțiuni.

De asemenea, menționăm faptul că Poliția Capitalei nu are atribuții de a ,,muta gardurile”, ori de a decide “cine este proprietar” așa cum a solicitat verbal Primarul General al Capitalei.

Precizăm faptul că ambele părți implicate au depus prin reprezentanți înscrisuri, care urmează a fi analizate în condițiile legii, iar raportat la particularitățile cauzei prezente, instituția abilitată în a decide titlul de proprietate este instanța civilă. Polițiștii continuă verificările, cu respectarea cadrului legal incident, pentru clarificarea situației", a comunicat Poliția.

UPDATE 15.00 Nicușor Dan a depus plângere la Poliție și a reclamat după aceea că "a stat degeaba".

"Eu am crezut că am venit pentru o soluție. Poliția Națională nu a fost în stare să ia nicio decizie. În situația în care are aceste instituții sfidează instituția primarului și nu avem decât soluția legală, eu sunt obligat de lege să mă uit pe acte. Sunt oameni care lucrează pe un teren care nu le aparține și au o autorizație vădit nelegală", a declarat primarul general

UPDATE 13.05 În timp ce Daniel Băluță susține că are aviz de la Robert Negoiță și că poate să continue lucrările, Nicușor Dan susține contrariul și s-a dus la fața locului să le dea jos. 

[GAL layout="5"]

"Când cineva îţi încalcă proprietatea, te adresezi autorităţilor statului. (...) Aşteptăm ca Poliţia Naţională să certifice că noi suntem administratorii acestui teren şi să ne întoarcem să scoatem gardurile. Eu cred că într-o oră ar trebui să se lămurească. (...) Faptul că Poliţia Naţională este aici, ne obligă pe toţi - şi pe noi, şi pe ei - să lămurim cu Poliţia Naţională. Ne vom duce în secunda asta la Poliţia Naţională, vom prezenta argumentele noastre, pentru care suntem administratorii acestui teren şi ne vom întoarce cu Poliţia Naţională şi vom scoate gardurile", a spus Nicuşor Dan, într-o declaraţie de presă.

Edilul general afirma că autorizaţia de construire obţinută de Primăria Sectorului 4 pentru lucrări la Planşeul Unirii prezintă "multiple elemente de nelegalitate".

Nicuşor Dan sublinia că Primăria Sectorului 3 nu e competentă să emită o autorizaţie de construire în zona Unirii. El menţiona şi faptul că autorizaţia de construire reprezintă un "element secundar", deoarece Primăria Sectorului 4 nu poate să lucreze pe un teren care nu îi aparţine.

"Nu înţeleg de ce noi toţi, din două în două zile, ne oprim toţi din lucrurile noastre, pentru mofturile unui primar care nu este în stare să ia nişte avize şi vrea să ia nişte bani, înainte să ia nişte avize. Despre asta vorbim. Noi suntem aici pe un teren care este în administrarea Municipiului Bucureşti: în ceea ce priveşte podurile, prin Administraţia Străzilor, iar în ceea ce priveşte parcul, prin ALPAB. Administrarea nu i-a fost cedată şi nu îi va fi cedată primarului Sectorului 4 până când nu vine cu autorizaţie legală. Aici, nişte cetăţeni au pus nişte garduri pe un teren care nu le aparţine şi noi o să le luăm, pentru că e în administrarea noastră", a spus edilul general, într-o declaraţie acordată presei.

În Piața Unirii sunt polițiști locali, iar unul dintre ei i-a cerut lui Nicușor Dan să se legitimeze și nu i-a permis accesul.

Un polițist local a sunat la 112 și a spus că e cu primarul general care instigă oamenii și vrea să pătrundă cu forța în șantier. Polițistul local a cerut întăriri la fața locului.

Primarul Nicușor Dan nu a putut da jos gardurile montate.

"Ne vom întoarce cu Poliția Națională să dăm gardurile jos", a spus primarul general.

UPDATE 12.40 "Nu se reduce Bucureștiul la Unirii. Avem lucruri mai importante de făcut. Nu înțeleg de ce ne oprim o dată la două zile pentru mofturile unui primar care vrea banii înaintea avizelor", a declarat Nicușor Dan.

UPDATE 11.40 Daniel Băluță: "Am început să punem în siguranță centrul Bucureștiului. În 2022, am obținut dreptul de administrare a zonei printr-o hotărâre a CGMB, semnată de Nicușor Dan. În baza hotărârii, am mers mai departe cu studiul de fezabilitate, licitația. Vineri a fost emisă autorizația de construire care stă la baza începerii lucrărilor.

Primăria Sector 3 a emis autorizația din mai multe motive. Primul - documentul ISC. Terenul este preponderent în Sectorul 3 și nesemnificativ în Sectorul 4. Unele zone din planșeu se contituie în pericol public, cedarea lor poate conduce la pierderi de vieți omenești. Al doilea argument este hotărârea CMSUB. Primarul general nu a fost în ședință. Al treilea argument este legat de prevederile legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții. Am emis un ordin de începere activ de astăzi de la 00:00.

Întreagă zona nu aparține PMB. Aparține Ministerului Mediului prin Apele Române.

Îl întreb pe Nicușor Dan, de ce în 2022 era o urgență și acum nu mai este? Vă arăt dovadă unui fals grosolan al PMB. A trecut zona în administrarea PMB. Este un document fals, în baza lui solicită mult mai multe avize și blochează centrul Bucureștiului.

Acest oraș aparține bucureștenilor. România este un stat de drept, sunt convins că instituțiile statului vor combate aceste abuzuri pe care le face Nicușor Dan. Eu nu sunt un om conflictual, documentele stau la bază. Zona este proprietatea Ministerului Mediului cu care avem un protocol. Municipalitatea nu are competență în acea zonă".

În sprijinul afirmațiilor sale, primarul sectorului 4 a adus un coș de supermarket plin cu avize

 Coș cu avize prezentat de Daniel Băluță

Știrea inițială

"Punem în siguranță centrul Capitalei! De la ora 00.00, am început lucrările de refacere din temelii a Planșeului Unirii, placa de beton veche de aproape 100 de ani, analizată de experți și declarată un pericol public. Lucrările se derulează într-un spațiu deja securizat și NU VOR AFECTA circulația rutieră sau pietonală!

Dincolo de orice discuție, siguranța oamenilor este și va rămâne prioritatea numărul 1 pentru noi, cei din Sectorul 4!

Mulțumesc tuturor instituțiilor statului român care au înțeles pericolul cu care ne confruntăm și au colaborat cu noi, pentru a fi azi în măsură să începem lucrările", a declarat primarul Daniel Băluță.

El a adăugat că va susține la ora 11.30, o conferință de presă.

La rândul lui, Nicușor Dan anunță că de la ora 12:30 va participa la acțiunea Poliției Locale a  Municipiului București de demontare a gardurilor amplasate ilegal de Primăria Sectorului 4 în zona Parcului Unirii.

Imagini de sub planșeul Pasajului Unirii. FOTO Antena 3 CNN

Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat, joi, 3 octombrie, că cedează Primăriei București responsabilitatea pentru Planșeul Unirii și că acesta urmează să se întoarcă în administrarea Primăriei Generale.

Daniel Băluță l-a acuzat pe primarul Nicușor Dan că ignoră pericolul public și a blocat lucrările de reabilitare. De partea cealaltă primarul Nicuşor Dan îi cere lui Daniel Băluţă să primească şi documentaţia şi finanţarea pentru refacerea Planşeului Unirii.

Nicuşor Dan a comentat decizia lui Baluta de a renunţa la Planşeul Unirii şi a spus că Primăria Generală îl va reface dacă va primi finanţare de la Guvern.

Într-un document transmis de experţi către Sectorul 4 se arată că "unele zone din planşeul podului peste râul Dâmboviţa se constituie în ceea ce se poate numi 'pericol public', întrucât cedarea lor poate conduce la pierderi de vieţi omeneşti".

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile