Antena 3 CNN Externe Scandal uriaș în armata Chinei. Șeful unității care răspunde de arsenalul nuclear e acuzat de corupție

Scandal uriaș în armata Chinei. Șeful unității care răspunde de arsenalul nuclear e acuzat de corupție

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Un înalt responsabil chinez al Forţei rachetelor, unitate însărcinată cu descurajarea nucleară, este vizat de o anchetă pentru corupţie, a anunţat Xinhua. Sun Jinming a fost exclus din Partidul comunist chinez şi este vizat de o anchetă pentru "grave încălcări ale disciplinei de partid şi ale legilor", a mai relatat Xinhua, utilizând o formulă care desemnează de obicei fapte de corupţie.

Această informaţie a fost făcută publică la finalul celei de a treia plenare a Partidului comunist, o reuniune la vârf de trei zile care s-a încheiat joi.
Beijingul a confirmat, de asemenea, joi, că precedentul comandant al Forţei rachetelor armatei, Li Yuchao, a fost exclus din partid şi este acuzat de "grave încălcări ale disciplinei".

Este pentru prima dată că o anchetă asupra lui Sun Jinming, numit şef al statului major al Forţei rachetelor în 2022, este făcută publică.

De la venirea sa la putere, preşedintele chinez Xi Jinping a declanşat o campanie anticorupţie masivă, scrie Agerpres.

Anul trecut, această campanie a vizat Forţa rachetelor, o unitate care supervizează arsenalul nuclear al Beijingului. Şeful său, Li Yuchao, a fost înlocuit în iulie anul trecut.

Ministrul apărării chinez Li Shangfu a fost demis anul trecut, după numai şapte luni în post şi după ce a dispărut de pe scena publică o lungă perioadă de timp.
El a fost apoi exclus de Partidul comunist pentru că a provocat "un mare prejudiciu" partidului, după acuzaţii de corupţie.

Printre alţi generali în dizgraţie se află Wei Fenghe, care a condus şi el Forţa rachetelor, înainte de a deveni ministru al apărării între 2018 şi 2023. Canalul public CCTV a anunţat în iunie că Wei Fenghe a fost exclus din Partidul comunist şi deferit parchetului pentru presupuse fapte de corupţie.

Forţa rachetelor este o unitate relativ nouă a armatei chineze. Înfiinţarea sa a fost anunţată după o reorganizare majoră a structurii militare chineze.

Aceasta supervizează arsenalul chinez de rachete strategice, atât convenţionale cât şi nucleare, cu un rol care poate evolua de la descurajare la atac, potrivit guvernului.

Subiecte în articol: armata coruptie China
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile