În această situaţie se află zeci de mii de români care trăiesc în Ucraina şi care nu vor mai avea acces la limba română în şcoli. Europarlamentarul Eugen Tomac cere intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis iar Ministerul Afacerilor Externe din România spune că este regretabilă decizia luată la Kiev.
Ministerul Afacerilor Externe din România critică legea adoptată de Ucraina și le cere reprezentanților țării să se consulte cu cei din Comisia de la Veneția, dar și cu cei din comunitatea românească de acolo și să ajungă la un consens, astfel încât această lege să fie modificată.
Până în 2017, minoritățile naționale puteau să învețe în limba maternă, însă acest drept nu a mai fost permis. Cei care locuiesc în Ucraina și fac parte din minoritățile naționale se așteptau ca această lege să corecteze situația, de fapt. Nu s-a întâmplat acest lucru.
Mai exact, dacă ne referim strict la comunitatea de români, putem spune că românii din Ucraina nu pot să învețe în limba proprie în școlile de stat și astfel sunt nevoiți să meargă la școli private.
De asemenea, românii nu pot să-și folosească limba maternă atunci când merg, de exemplu, în fața instanței sau când trebuie să meargă la o administrație publică. Instituțiile nu recunosc decât limba oficială.