Antena 3 CNN Externe Mocnește un scandal în cazul rachetei din Polonia: președintele Andrzej Duda spune că Ucraina nu va participa "activ" la investigație

Mocnește un scandal în cazul rachetei din Polonia: președintele Andrzej Duda spune că Ucraina nu va participa "activ" la investigație

Președintele polonez Andrzej Duda a afirmat, joi după-amiază, că experții ucraineni vor avea acces la unele informații ale anchetei în derulare în cazul rachetei care a ucis doi oameni în satul Przewodow.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Duda a precizat, însă, că reprezentanții Ucrainei nu vor putea participa activ la investigație.

"Oaspeții din Ucraina vor putea urmări procedurile de investigare, care sunt în curs, le vor fi prezentate informații așa cum mi-au fost prezentate și mie astăzi. Dar în privința participării active la investigație, în privința accesului la documente, la informații, în această privință există termeni legali în virtutea dreptului internațional, în virtutea acordurilor internaționale", a declarat Andrzej Duda, potrivit agenției DPA și site-ului T-online.de, în cursul unei vizite în localitatea Przewodow.

Ancheta privind incidentul din Polonia este efectuată de experți polonezi, ajutați de colegi din Statele Unite și din cadrul NATO.

Ucraina nu este membră NATO.

Anterior în cursul zilei de joi, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunțat că investigatorii ucraineni se deplasează la locul unde a căzut racheta.

"Miercuri, am insistat să fim incluși în echipa internațională de investigație și seara târziu am primit confirmarea. În această dimineață, specialiștii noștri se deplasează la locul incidentului", a spus, joi, Zelenski, cu ocazia participării la un forum economic.

După ce a susținut, miercuri seară, că racheta căzută în Polonia, la Przewodow, nu a fost lansată de ucraineni, ci de ruși, Zelenski și-a nuanțat, joi, poziția.

"Nu știu ce s-a întâmplat. Nu știm sigur. Dar sunt sigur că a fost o rachetă rusească și că (forțele ucrainene) au tras cu sistemele de apărare anti-aeriană. Doar după anchetă se vor putea trage concluzii cu privire la proveniența rachetei care a căzut pe teritoriul Poloniei", a adăugat el.

Tot joi, CNN a anunțat că investigatorii ucraineni au ajuns la locul prăbușirii de la Przewodow.

[GAL layout="2"]

Foto galerie: investigatorii din Ucraina au ajuns în Polonia

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile