Medicul Voichița Halmaghi, de la UPU Sibiu, îi ține locul, zilele acestea, șefului Urgenței din Sibiu, Bogdan Csillag. Halmaghi a intervenit în ședința CJSU Sibiu pentru a atrage atenția că numărul tot mai mare de cazuri grade de COVID-19 face imposibilă internarea pacienților.
”Ascultaţi-mă, sper că nu ne luaţi şi dumneavoastră la întrebări acum”, a spus prefectul Mircea Crețu imediat de medicul a luat cuvântul.
„Nu, nu pun întrebări. Vreau doar să sesizez un anumit aspect. Am ascultat şi vineri datele legate de număr de îmbolnăviri, ce măsuri s-au luat şi vreau totuşi să sesizez un lucru. La ceea ce se întâmplă acum în Serviciul de Urgenţă, la numărul de prezentări pe care îl avem în Serviciul de Urgenţă, pe partea de COVID, cred că trebuie să ne gândim, nu eu personal, ci cei care pot lua asemenea măsuri, la obţinerea unui număr mult mai mare de paturi pentru internări. Nu avem unde interna pacienţii care au nevoie de internare! Deci, în această perioadă, noi ne ocupăm de pacienţii cu forme grave şi severe, care se prezintă în Urgenţă, care sunt din urmă cu o săptămână pentru că devin gravi şi severi după o săptămână de evoluţie a bolii. Când era vorba de 60-80 de îmbolnăviri pe zi, pe judeţul Sibiu. Actualmente în ultimele zile au fost 100-120. Ieri (duminică - n.r) s-au raportat 150”, a spus medicul urgentist.
”Ne facem de toată minunea ce spuneţi dumneavoastră acum”
Prefectul Sibiului, Mircea Crețu, i-a spus că „acest lucru nu ştiu dacă face obiectul întâlnirii noastre”, o ședință cu toţi managerii, inclusiv cu Ambulanţa urmând să aibă loc marți, și a invitat-o să vină cu propuneri.
„Veniţi atunci cu propuneri. Pe cuvânt! Ne facem de toată minunea ce spuneţi dumneavoastră acum”, a spus prefectul.
Surprinsă de răspunsul prefectului, medicul din UPU a întrebat „de care minune”, iar Mircea Crețu i-a replicat întrebând-o, la rândul său, dacă și-ar dori să spună și el ce nemulțumiri areel în privința Ambulanţei şi spitalelor.
„Nu sunt nemulţumiri. Eu spun că trebuie luat în calcul că trebuie să fie un număr mai mare de paturi”, a replicat dr. Voichița Halmaghi.
Discuțiile aprinse din CJSU Sibiu au pornit din cauza situației de la Spitalul Municipal Mediaș, unde, deși sunt două paturi de ATI, acestea nu pot funcționa. La Spitalul Municipal un bărbat de 65 de ani a murit așteptând să i se găsească un pat de terapie intensivă.