Antrenorul lotului de haltere al Germaniei care participă la Jocurile Olimpice 2016, Oliver Caruso, a acuzat mai multe ţări est-europene, printre care şi România, că ar fi recurs la dopajul sistematic al halterofililor lor, iar autorităţile au închis ochii.
"Pe lângă Rusia şi Bulgaria (ai cărei halterofili au fost excluşi de la actuala ediţie a JO - n. red.), mai multe ţări au recurs la dopaj sistematic. Kazahstan, Belarus, Uzbekistan, Armenia, Moldova, România şi Ucraina ar fi trebui la rândul lor excluse", a declarat Caruso într-un interviu publicat joi de cotidianul german Bild, citat de Agerpres.ro.
"Aceste ţări ne-au furat locuri la Jocuri şi poate chiar şi medalii", a mai acuzat antrenorul german. În cadrul interviului, Caruso a mai citat Azerbaidjanul, ajungând la un total de şapte state din fosta Uniune Sovietică, plus România.
"Sistemul este bolnav. Întregul sistem este corupt. Există, cu siguranţă, cineva care acoperă toate astea. Ştiu cum funcţionează. Un antrenor străin mi-a explicat cum merg lucrurile. Sunt avertizaţi atunci când urmează să aibă loc controalele antidoping", a adăugat Oliver Caruso.
Citând cifrele aflate în posesia sa, tehnicianul a continuat: "Comitetul Internaţional Olimpic ar fi trebui să spună: Kazahstanul, 27 de cazuri de dopaj începând din 2012? Afară! Belarus, 14 cazuri? Aţi trişat sistematic, afară! În loc de asta, le-au dat liniştit dreptul de a participa. Înaintea Jocurilor, Kazahstanul şi Belarus ar fi trebuit suspendate un an. Se va face asta, însă după Jocuri".
Antrenorul german, care a cerut CIO "să ia măsuri radicale", şi-a exprimat, cu această ocazie, propria frustrare şi pe cea a sportivilor săi. "Mă tem că echipa mea va sfârşi prin a abandona, din frustrare", a spus el.
Lumea sportului german a reacţionat deja cu vehemenţă, săptămâna trecută, la decizia de a permite unei părţi a delegaţiei ruse de a participa la Jocurile Olimpice 2016, acuzându-l în special pe Thomas Bach, preşedintele german al CIO, că a vrut să-i protejeze pe ruşi.
În Germania, problema dopajului este una foarte sensibilă, în special din cauza faptului că mulţi foşti sportivi din ex-RDG, supuşi la rândul lor unui dopaj de stat organizat în anii 79-80, suferă astăzi de probleme foarte grave de sănătate sau au dat naştere unor copii cu handicap.