Antena 3 CNN Externe Scandal între regele Spaniei și noua președintă a Mexicului. Spaniolii au anunțat că nu mai participă la învestitura Claudiei Sheinbaum

Scandal între regele Spaniei și noua președintă a Mexicului. Spaniolii au anunțat că nu mai participă la învestitura Claudiei Sheinbaum

de Adrian Dumitru    |   

Spania nu va mai trimite o delegație la ceremonia de învestire a Claudiei Scheinbaum, prima femeie președinte din istoria Mexicului, pe 1 octombrie, în urma unui scandal diplomatic care escaladează de câteva zile, relatează Politico.

Scandalul a erupt după ce actualul președinte mexican, AMLO, i-a cerut regelui Spaniei să-și ceară scuze pentru cucerirea spaniolă a regiunii de pe continentul american care a devenit, ulterior, statul mexican modern.

Președinta aleasă a țării, Claudia Scheinbaum, a decis, ca urmare a acestui scandal, să nu-l mai invite pe Felipe al VI-lea la ceremonia sa de învestire în funcție.  Spania a răspuns prin anunțul că nu va mai participa deloc la ceremonie.

Într-o scrisoare publicată miercuri și despre care a relatat publicația El Pais, Scheinbaum a declarat că „Mexicul și Spania împărtășesc o legătură solidă de prietenie”, dar a adăugat că această relație „ar putea beneficia de pe urma unei perspective reînnoite”.

Tensiunile pe subiectul cuceririi spaniole a regiunii Mexicului au fost reînnoite în martie, când Lopez Obrador, cunoscut și după acronimul AMLO, președintele încă în funcție al Mexicului, un personaj de stânga încă popular în Mexic, i-a cerut regelui Spaniei să recunoască abuzurile comise de Spania în timpul cuceririi și să-și ceară scuze pentru ele.

Miercuri, în timpul unui discurs televizat, AMLO și-a reafirmat susținera pentru Sheinbaum, prima președinte femeie al Mexicului, dar și prima președinte de origine evreiască.

„Au acționat cu aroganță, nu ne-au răspuns niciodată formal scrisorii noastre, care a fost respectuoasă și formală”, a declarat liderul mexican.

Numeroase țări latino-americane și africane vor trimite scrisori pentru ceremonie de învestire a noii președinte mexicane. 105 țări vor trimite reprezentanți, inclusiv Statele Unite, a căror delegație va fi condusă de prima doamnă Jill Biden.

Inclusiv Zelenski și Putin au fost invitați, însă e puțin probabil ca dictatorul rus să participe, având în vedere că Mexicul e țară participantă la Curtea Penală Internațională și ar trebui să-l aresteze pe criminalul rus de război.

Conquistadori spanioli conduși de Hernan Cortes, explorator și aristocrat de la curtea regelui Castiliei, au cucerit regiunea care a devenit, ulterior, statul mexican modern între 1519 și 1521 după un efort de slăbire sistematică a autorității politice a Triplei Alianțe Aztece (cunoscută popular drept Imperiul Aztec – n. red.).

În urma cuceririi și distrugerii statelor locale slabe din zonă, spaniolii și-au impus dominația colonială asupra regiunii, au asimilat cultural și politic zona și au creat mai multe administrații coloniale printre care și Viceregatul Noii Spanii, care a devenit, în secolul al XIX-lea, după războiul de independență, statul mexican modern.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile