Antena 3 CNN Politică Scandal între PSD și PNL pe legea anti-țepe imobiliare. Cazul Nordis a dus la demisia Laurei Vicol

Scandal între PSD și PNL pe legea anti-țepe imobiliare. Cazul Nordis a dus la demisia Laurei Vicol

A.D.
3 minute de citit Publicat la 17:05 09 Oct 2024 Modificat la 17:05 09 Oct 2024

PSD și PNL se acuză reciproc în scandalul ”Nordis”, care a dus la demisia Laurei Vicol din funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Liberalii susțin că li s-a blocat în Parlament un proiect care ar fi blocat țepele imobiliare, după ce PSD a depus, chiar miercuri, un proiect similar. În replică, social-democrații spun că ”este o dezinformare marca PNL”. 

”Referitor la acuzațiile unor reprezentanți PNL că PSD le-ar fi blocat, prin intermediul fostei președinte a Comisiei Juridice, Laura Vicol, un proiect de lege care limita la 10% avansul în tranzacțiile imobiliare, Partidul Social Democrat face următoarele precizări: 

Această acuzație este o nouă dezinformare marca PNL, la fel cum au mințit că PSD le blochează proiectele cu pensiile militare, când de fapt s-au încurcat singuri în propriile proiecte.

  1. ⁠În 2019, doamna Laura Vicol nu era membru al Parlamentului României. A fost aleasă în 2020.

  2. ⁠În 2020 și 2021, PNL și USR au format majoritatea din Parlament, iar președinția Comisie Juridice era deținută de USR, partenerul de guvernare de atunci al PNL. E normal să ne punem întrebarea ce interes au avut să nu adopte proiectul de lege pe care îl invocă acum.

  3. Doamna Laura Vicol a devenit președinte al Comisiei Juridice în noiembrie 2021.

  4. Comisia de Industrii nu a formulat nici până acum un raport cu privire la proiectul de lege invocat”, se arată într-un comunicat al PSD.

Social-democrații au depus un proiect de lege care stipulează ca avansul care va putea fi cerut de un dezvoltator să fie de maximum 10%, 

”Am luat şi legislaţia din Franţa, şi legislaţia din Germania. În Franţa, de pildă, nu ai voie să ceri un avans mai mare de 10% la un bloc, la nişte locuinţe, spaţii locative pe care nu le-a construit... sau se merge pe asigurare. Mi se pare normal să fie modificată legislaţia în acest sens”, a explicat Marcel Ciolacu, răspunzând unei întrebări referitoare la cazul Nordis, companie în care Vladimir Ciorbă, soţul deputatului PSD Laura Vicol, este acţionar principal.

În schimb, PNL i-a solicitat preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu să ceară deputaților săi să voteze de urgenţă proiectul de lege al PNL, depus încă din 2019, care, ”dacă nu ar fi fost blocat de PSD”, nu ar fi permis un scandal Nordis. Proiectul PNL reglementează punerea în aplicare a unei proceduri alternative de mediere a litigiilor, în situaţia unei plângeri din partea cumpărătorilor, în cazul nerespectării prevederilor legii dar şi problema avansului şi a modului în care este folosit. 

”Scandalul Nordis, care scoate la iveală o schemă financiară, prin care zeci de păgubiţi reclamă ca au fost ţepuiţi, de  o firmă apropiată de PSD, ar fi fost evitat, dacă majoritatea PSD din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, nu ar fi blocat în sertar un proiect de lege liberal. Este vorba de o iniţiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat şi care printre altele prevede, ca un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiţi decât cu avizul responsabilului tehnic al construcţiei”, precizează deputatul PNL, Florin Roman, într-un comunicat de presă.

Potrivit lui Roman, proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor standarde minime în domeniul dezvoltărilor imobiliare şi al construcţiilor, în ceea ce priveşte relaţiile dintre cumpărători, dezvoltatori imobiliari sau constructori, prin aplicarea celor mai bune practici referitoare la politica de asistenţă pentru cumpărători în faza iniţială a negocierilor sau a antecontractului, post-vânzare, precum şi la efectuarea reparaţiilor în perioada de garanţie, în vederea asigurării protecţiei cumpărătorilor.

”Totodată, prin proiect se preconizează punerea în aplicare a unei proceduri alternative de mediere a litigiilor, în situaţia unei plângeri din partea cumpărătorilor, în cazul nerespectării prevederilor legii”, subliniază Roman. 

”Aşa cum am mai spus, proiectul blocat la comisia juridica condusă de deputatul PSD, Laura Vicol, reglementează şi problema avansului şi a modului în care este folosit. Acesta prevede inclusiv avansul care poate fi dat de un cumpărător: maxim 10% din valoarea apartamentului, la Art 21, literele 1 şi 2, mai arată Florin Roman. 

”De ce un proiect de lege care apără interesele cumpărătorilor de bună credinţă şi lupta împotriva celor care dau ţepe imobiliare nu trece de comisia juridică şi nu este votat de Parlament este acum destul de clar, în urma scandalului Nordis”, comentează parlamentarul liberal. 

Social-democrata Laura Vicol a demisionat, marţi, din funcţia de preşedinte al comisiei juridice din Camera Deputaţilor, aceasta depunând cererea la liderul de grup al PSD.

Laura Vicol era preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor din noiembrie 2021.

 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole