Scandal fără precedent în presa românească, după ce ministrul Lucian Romaşcanu a cerut modificarea legii Agerpres, astfel încât directorul agenţiei să poată fi demis odată cu respingerea în Parlament a raportului de activitate, aşa cum se întâmplă şi în cazul TVR.
În replică, directorul general al Agenţiei naţionale Agerpres susţine că ministrul Culturii vrea să transforme instituţia în biroul de presă al statului.
În prezent, legea prevede că directorul Agerpres este numit în urma votului din Parlament pe un mandat de cinci ani.
Ministrul Culturii şi-a motivat iniţiativa de a schimba legea Agerpres prin aceea că nu prevede posibilitatea demiterii în timpul mandatului de cinci ani al directorului general al instituției.
Mai exact, ministrul vrea ca Agerpres să funcţioneze la fel ca la TVR, al cărui director poate fi dat afară dacă raportul de activitate e respins de Parlament.
”Am declarat public că îmi doresc ca Agerpres, împreună cu SRTV și SRR, să reprezinte organisme profesioniste de comunicare ale statului român, egale unele cu altele și cu o subordonare politică cât mai redusă. Nu cred însă că se poate crea un mecanism de funcționare fără implicare politică - Parlamentul trebuie să joace un rol, cu atât mai mult cu cât instituția controlului parlamentar asupra serviciilor publice de media este prevăzută de Constituția României (art. 31 - Dreptul la informație)”, se arată într-un comunicat al ministrului Culturii.
Săptămâna trecută, conducerea Agerpres a fost audiată în Parlament, în comisia de Cultură, şi a criticat propunerile ministrului Romaşcanu.
Directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, a susţinut că în spatele iniţiativei ministrului se ascunde intenţia acestuia de a subordona politic agenţia de presă a statului.
Scandalul a depăşit rapid şi graniţele ţării. Mai multe agenţii de presă din întreaga lume au reacţionat şi au scris pe larg despre modificările pe care vrea să le aducă ministrul Culturii legii Agerpres.