Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Scandal de spionaj la vârful Uniunii Europene

Scandal de spionaj la vârful Uniunii Europene

1 minut de citit Publicat la 13:41 08 Feb 2016 Modificat la 13:41 08 Feb 2016
EUObserver afirma ca Israelul “a tras cu urechea” la discutiile purtate in comitetul ce stabileste pozitia in politica internationala a Uniunii Europene.

Scandalul a izbucnit dupa ce s-a descoperit ca diplomatii isralieni au urmarit in timp real sedinta din 15 ianuarie a Comitetului Politic si de Securitate – organismul UE care urmareste situatia internationala si stabileste liniile principale ale politicii externe a Uniunii. Sedinta era extrem de importanta, deoarece in cadrul ei se discuta un document referitor la situatia din Orientul Mijlociu, care urma sa fie prezentat de ministrii de externe din UE cateva zile mai tarziu, potrivit incont.ro.

Documentul, in forma discutata initial, afirma ca “UE va face in mod neechivoc distinctia intre statul Israel si toate teritoriile ocupate de Israel in 1967”. Grecia s-a opus insa, ulterior alaturandu-i-se si alte state, astfel ca in final s-a ajuns la formulare echivoca si mult mai putin dura. Iar diplomatii isralieni ar fi trimis constant SMS-uri pentru a cere modificarea textului, scrie EUObserver.

Mai grav, nu se stie ce metoda au folosit israelienii pentru a urmari dezbaterile. Mai multi diplomati europeni au sugerat ca in sala de sedinte fusesera instalate microfoane. S-a sugerat si ca unul dintre ambasadori care participau la discutii si-a sunat un prieten israelian si a lasat deschis telefonul in timpul sedintei.

Potrivit unor surse, principalii suspecti sunt membrii delegatiei grecesti. Mai grav, se pare ca nu este vorba despre un incident izolat. O sursa afirma ca Turcia, dar si Statele Unite, ar proceda in mod similar.

La varful UE se discuta acum despre masuri prin care s-ar putea preveni astfel de situatii. Reuniunile Comitetului Politic si de Securitate ar trebui sa aiba loc intr-o incapere securizata iar participantii sa isi lase telefoanele la intrare, insa diplomatii ce fac parte din Comitet se opun. Ei spun ca incaperea este incofortabila si ca stau in ea “inghesuiti ca sardelele” si nu vor sa renunte la mobile ca sa poata comunica permanent cu guvernele pe care le reprezinta.


Etichete: Israel
Citește mai multe din Uniunea Europeană
» Citește mai multe din Uniunea Europeană
TOP articole