Scandal de proporţii între Gabriel Liiceanu şi realizatorul TVR Ionuţ Cristache. Primul care a stârnit cearta a fost cunoscutul filosof, care l-a atacat pe jurnalist şi a spus despre emisiunea pe care o realizează la televiziunea publică este "un proiect TV compact cu crema infractorilor".
Cristache i-a răspuns numaidecât lui Liiceanu şi a explicat că acesta a fost deranjat că l-a avut invitat pe Dan Radu Ruşanu, care a făcut dezvăluiri incendiare în ultima perioadă despre traficul de influenţă pe care filosoful l-a făcut în anul 2000, pentru a scăpa editura Humanitas de datoriile la stat.
În anul 2000, editura Humanitas era sub verificarea Gărzii Financiare, care voia să înceapă procedura de executare silită, pentru că avea datorii uriaşe la stat, acumulate pe cinci ani. Se pare că atunci, Liiceanu ar făcut un lobby intens şi chiar agresiv asupra Guvernului şi mai ales asupra lui Decebal Traian Remeș, care era la conducerea Ministerului Finanţelor atunci, fapt confirmat chiar de fostul ministru.
Ionuţ Cristache a reluat acest subiect în emisiunea ”România nouă” de la TVR, fapt care se pare că l-a înfuriat la culme pe Liiceanu.
”Grație emisiunii amintite am înțeles dintr-odată ce este „România nouă", în care ar urma de-acum să trăim. (...) România în care scursurile lumii noastre, ieșite de la pușcărie mai obraznice decât erau înainte de a intra, ajung directori de conștiință, emit judecăți de valoare, ne fură cuvintele care-i caracterizau și le întorc împotriva noastră”, spune Gabriel Liiceanu, potrivit contributors.ro.
Nervii lui Liiceanu au fost provocaţi de prezenţa în emisiune a lui Dan Radu Ruşanu, cel la care ar fi apelat în anii `90 pentru a-l ajuta să cumpere editura Humanitas şi să scape de datoriile de la stat.
”Şi o înjurătură din partea domniei sale am considerat-o întotdeauna o binecuvântare şi, deşi s-a produs, tot nu-mi vine a crede! Cărui fapt i se datoreaza onoarea? (...) Mai exact, de când liberalul Dan Rau Ruşanu a venit la #România9 (Domnu' Liiceanu, #insist că ştiu că vă place sloganul, domnul Ruşanu este achitat, după ce a stat abuziv șase luni în arest, achitat definitiv) şi a relatat cum domnul Liiceanu a venit cu mâna întinsă să-i fie şterse nişte datorii Humanitas, prin 2002. (...)”, spune Ionuț Cristache, într-o postare pe Facebook.
Gabriel Liiceanu a preluat fosta Editură Politică în 1990, care a devenit atunci Humanitas. Odată cu asta, Liiceanu a pus mâna pe întreg patrimoniul Editurii Politice: spaţiile situate la nivelul unu din Casa Presei, precum şi mijloacele fixe şi mobile existente la acea dată.