Antena 3 CNN Actualitate Scandal în jurul aurului ținut de BNR la Londra. Explicațiile Băncii Naționale

Scandal în jurul aurului ținut de BNR la Londra. Explicațiile Băncii Naționale

2 minute de citit Publicat la 20:33 18 Aug 2016 Modificat la 20:33 18 Aug 2016

Economistul Lucian Isar lansează o nouă informație despre BNR și aurul Băncii Naționale:

Problema lui Isarescu legata de aur nu este cantitatea de aur depozitată, ci venitul care s-ar fi putut obține de pe urma acestei operatiuni. Aurul apartine statului roman, inclusiv veniturile care ar putea fi generate din aceasta detinere. BNR insista sa nu raspunda pe tema aurului. A deschis si un muzeu fals ca sa distraga atentia. Din raspunsul BNR rezulta ca BNR tine aurul la Londra si ii costa custodia. BNR sustine ca a facut suficienti bani in trecut, pana in 2006, incat sa isi permita sa fie generosi cu cineva anume in ultimii 10 ani.

La o rentabilitate medie de 1,5% pe an, in ultimii 10 ani, suma lasata pe masa depaseste 375 MILIOANE de dolari SUA, adica 37,5 milioane pe an (un avion nou, 2 spitale, 250.000 pensii a cate 150 de euro pe luna, venitul lunar al lui Isarescu pentru 78 de ani).

Asta da cadou. Suma aceasta Nu a intrat in bonusul lui Isarescu, dar ar fi putut sa intre. E generos. A lasat-o cu totul, la altii!”, scrie Isar, pe site-ul personal.

Lucian Isar a explicat, într-o intervenție telefonică la emisiunea Subiectiv, realizată de Răzvan Dumitrescu, la Antena 3, că nu speculează, ci face referire la informații oficiale ale BNR.

“63 de tone de aur. Echivalentul a 2,5 miliarde de dolari. Sunt zeci de ani de când e aurul acolo. Ultimul transport, așa cum recunoaște BNR, a fost făcut în 2002. Nu sunt opinii personale, sunt declarații oficiale ale BNR. Din 2006 nu mai primește venituri, din 2006 plătește taxe de custodie, argumentând că a făcut suficient de bani în trecut cât să își permită acest cost în ultimii 10 ani. Referitor la aur, când s-a lansat prima dată această știre, BNR a infirmat, spunând că tot aurul este în țară. Vă aduceți aminte, au fost jurnaliștii invitați în BNR, să facă poze cu aurul. E, între timp, au mai nuanțat. Ce întreb eu este cât ne costă să ținem aurul altundeva.”

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a intrat în dialog, la scurt timp și a explicat că informațiile la care face referire Isar nu sunt ascunse.

“Nu am de gând să răspund acuzațiilor domnului cu care discutați, BNR a dat un comunicat, în care a catalogat acuzațiile domnului Isar ca atac direct la reputație. Acum două săptămâni, ne acuza domnul Isar că luăm bani din administrarea rezervei și îi folosim ca să ne dăm bonusuri sau să ne dăm ciungă, cum era formularea dânsului, acest lucru dovedește încă o dată că vorbim despre un atac la imaginea și reputația instituției.”

“Tonele de la Londra sunt, conform rapoartelor oficiale, prezentate an de an. E o chestiune de transparență, este o chestiune clară.”

Referitor la ideea că BNR ar fi câștigat din administrarea aurului de la Londra, Suciu a explicat că nu se pune problema așa.

“Sunt speculații, nu comentez speculațiile domnului Isar. Administrarea rezervei de aur se face de către un comitet de administrare a rezervei de aur. Nu se face pe hârtie, din pix, cum pare că se sugerează.”

În final, Suciu a explicat că BNR nu va lua lecții de la foști bancheri amendați de BNR pentru activitatea slabă.

“Nu suntem dispuși să primim lecții de la nimeni, nici de la un fost banchet amendat de către BNR pentru modul în care și-a prestat activitatea de trezorier la o bancă și a administrat averea acelei bănci. A fost amendat, în consecință nu mai lucrează la banca respectivă, nu mai lucrează la nicio bancă”, a conchis Dan Suciu.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole