Antena 3 CNN Life Știinţă Sateliții Starlink ai lui Elon Musk „blochează” vederea către Univers. Avertismentul oamenilor de știință

Sateliții Starlink ai lui Elon Musk „blochează” vederea către Univers. Avertismentul oamenilor de știință

de Andreea Ştefan    |   

Potrivit cercetătorilor olandezi, undele radio emise de rețeaua în creștere de sateliți a lui Elon Musk blochează capacitatea oamenilor de știință de a privi în Univers. Ei afirmă că noua generație de sateliți Starlink, care furnizează internet rapid în întreaga lume, interferează mai mult cu radiotelescoapele decât versiunile anterioare, notează BBC.

Miile de sateliți care orbitează „orbesc” radiotelescoapele și ar putea împiedica cercetarea astronomică, potrivit Institutului olandez pentru radioastronomie (ASTRON).

SpaceX, care deține Starlink, nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea BBC.

Sateliții furnizează internet de mare viteză în întreaga lume, adesea în locuri îndepărtate, inclusiv în medii dificile precum Ucraina și Yemen.

De asemenea, aceștia sunt utilizați pentru a conecta zonele izolate din Regatul Unit la internet rapid. În 2022, testele au arătat că Starlink ar putea furniza viteze de internet de patru ori mai mari decât media obișnuită, potrivit Departamentului pentru digital, cultură, media și sport.

Dar astronomii spun că acest lucru are un cost.

„De fiecare dată când mai multe dintre acestea sunt lansate cu aceste tipuri de niveluri de emisie, vedem din ce în ce mai puțin din cer”, a declarat profesorul Jessica Dempsey, director al ASTRON, pentru BBC.

„Încercăm să ne uităm la lucruri precum jeturile, care sunt emise de găurile de culoare din centrul galaxiilor. De asemenea, ne uităm la unele dintre cele mai timpurii galaxii, la milioane și milioane de ani lumină distanță, precum și la exoplanete”, a spus ea, subliniind zonele pe care radiațiile satelitului le afectează.

ASTRON a constatat că interferența produsă de a doua generație de sateliți, sau V2, este de 32 de ori mai puternică decât cea produsă de prima generație.

Cantitatea de radiații emise depășește reglementările stabilite de organismul industrial Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, a adăugat profesorul Dempsey.

O estimare sugerează că există 6 402 sateliți Starlink în prezent pe orbită la aproximativ 550 km deasupra Pământului, ceea ce îl face de departe cel mai mare furnizor.

Sateliții sunt relativ mari - cu panouri plate de 3 m și o rețea solară de 8 m pentru energie.

Principalul concurent al SpaceX, OneWeb, are mai puțin de 1.000 de sateliți. Dar acesta este un domeniu de activitate în creștere. Amazon își dezvoltă propria rețea și speră să lanseze cel puțin 3 000 în următorii câțiva ani.

Până în 2030, numărul de sateliți pe orbită ar trebui să depășească 100 000.
Studiul a fost realizat cu ajutorul radiotelescopului LOFAR din Țările de Jos într-o singură zi din luna iulie, la începutul acestui an.

Multe obiecte din spațiu, inclusiv galaxii și planete îndepărtate, emit lumină în spectrul electromagnetic.

Această radiație se propagă sub formă de unde, iar radiotelescoapele pot capta aceste unde, permițându-ne să ne facem o imagine a lucrurilor pe care nu le putem vedea cu ochii. Dar aceste unde sunt perturbate de sateliți.

Oamenii de știință au descoperit radiații electromagnetice neintenționate de la aproape toți sateliții V2 Starlink observați.

Acestea erau de aproximativ 10 milioane de ori mai strălucitoare decât cele provenite de la cele mai slabe surse de lumină identificate, spun ei.

Autorul principal Cees Bassa a spus că este ca și cum ai compara „cele mai slabe stele vizibile cu ochiul liber și strălucirea Lunii pline”.

„Deoarece SpaceX lansează aproximativ 40 de sateliți Starlink de a doua generație în fiecare săptămână, această problemă devine din ce în ce mai gravă”, a adăugat el.

Robert Massey, director executiv adjunct al Royal Astronomical Society din Marea Britanie, a declarat „este foarte clar că, dacă avem ceva atât de luminos care compromite atât de mult un observator radio major, atunci trebuie să facem ceva și trebuie să o facem rapid”.

Întrebat despre valoarea cercetării astronomice, el a spus: „este greșit să spunem că există o știință pe care o poți respinge pur și simplu. Aplicațiile pot fi cu decenii sau chiar mai mult în viitor, dar ele pot fi foarte fundamentale și foarte importante.”

Oamenii de știință sunt, de asemenea, îngrijorați de poluarea luminoasă produsă de sateliți și se tem că aceasta interferează și cu telescoapele optice.

Astronomii spun că au vorbit cu SpaceX despre radiațiile provenite de la prima generație de sateliți, iar compania le-a ascultat îngrijorările. Dar ASTRON spun acum că V2 s-au dovedit a fi chiar mai puternice.

„A porni LOFAR înapoi și a vedea aceste semnale puternice de la această nouă generație de V2 Mini SpaceX sateliți a fost un pic șocant”, spune Prof Dempsey. „Acest lucru amenință, de fapt, întreaga astronomie terestră în fiecare lungime de undă și în diferite moduri. Dacă va continua, fără un fel de atenuare care să facă acești sateliți silențioși, atunci va deveni o amenințare existențială pentru tipurile de astronomie pe care le practicăm”, a adăugat profesorul Dempsey.

Cercetătorii subliniază că este necesară o mai mare reglementare a spațiului și a modului de funcționare a sateliților pentru a evita compromiterea activității științifice.

Ei au afirmat că, în calitate de cel mai mare furnizor de sateliți, SpaceX ar putea stabili un standard pentru limitarea poluării.

Profesorul Dempsey a declarat că acțiuni simple, precum ecranarea bateriei de pe satelit, ar putea face o mare diferență și ar putea reduce radiațiile emise.
Unele interferențe provin de la componente electronice defecte, astfel încât acest lucru ar putea preveni acest lucru.

Dar dacă nu se iau măsuri, „foarte curând singurele constelații pe care le vom vedea vor fi cele create de om”, a adăugat ea.

Descoperirile sunt publicate în jurnalul științific Astronomy and Astrophysics.

Subiecte în articol: sateliti SpaceX Elon Musk
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile