Oamenii s-au mutat la orașe sau, pur și simplu, cei care au decis să rămână la sat, au decedat în decursul anilor.
În mare parte, motivele pentru care satele s-au depopulat sunt legate atât de situația economică dar și de infrastructura lipsă sau foarte proastă, acolo unde există.
Într-un sat din comuna Șpring din județul Alba nu locuiește nimeni, teoretic.
Pentru că, practic, sunt trei case în care mai vin oameni care au reședința la oraș, dar cresc animale aici.
Citește și: Alertă de secetă: Europa rămâne fără apă! Ce domenii vor fi afectate de secetă
Tinerii nu mai sunt atrași de viața la țară, dacă nu sunt pasionați de creșterea animalelor sau agricultură.
"În perioada asta tinerii nu mai vin la țară. Tot pe alte meserii se axează, să câștige mai ușor. De la animale trebuie investiție și pe urmă vine și câștigul", a spus o femeie din sat.
Așezările rămân în scripte, în caz că vreun localnic dorește să revină la matcă sau altcineva, străin de loc, vrea să se stabilească aici.
În lipsa locurilor de muncă, tinerii renunță la a se întoarce în casele părintești.
"Tinerii care urmează cursurile la liceele din orașe, hotărăsc să rămână acolo pentru că se și angajează după terminare studiilor.
Cred că ar trebui să atragem investitori, să creștem posibilitatea locurilor de muncă, asta ar fi soluția", a spus Iulia Stănilă, primar Șpring.
"Nu putem să-i oprim pe tineri din dezvoltare, dar ne-am dori ca mulți dintre ei să se întoarcă acasă, să aducă plus valoare prin cunoștințele pe care le au", a spus Nicolae Album prefect de Alba.
Localitățile românești au rămas pustii și din cauza îmbătrânirii populației, a scăderii natalității și a lipsei locurilor de muncă.