Antena 3 CNN Life Șase prieteni se întâlnesc într-un pub, în fiecare joi, de 56 de ani: „În zilele noastre, vorbim mai mult despre pensii”

Șase prieteni se întâlnesc într-un pub, în fiecare joi, de 56 de ani: „În zilele noastre, vorbim mai mult despre pensii”

de Mia Lungu    |   

Șase prieteni din Marea Britanie, astăzi pensionari, se întâlnesc în fiecare zi de joi, într-un pub. Grupul păstrează tradiția cu sfințenie, de 56 de ani, transmite BBC.

Strânși în jurul unei mese cu pahare de bere fără alcool sunt Paul Haynes, Bill Munden, Ken King, Peter Thirlwall, Brian Ayres și Dick Cotton. Niciunul dintre ei nu-și poate imagina că ar putea fi în altă parte, deoarece joi seara a fost noaptea pub-urilor în fiecare săptămână din ultimii 56 de ani.

Prietenii, cu toții trecuți acum de 80 de ani, spun că foarte rar s-a întâmplat să lipsească de la întâlniri, din 1968 încoace.

„Este foarte, foarte rar, să ratăm o zi de joi”, spune cu mândrie Peter, inginer electric pensionar. „Uneori suntem toți în vacanță și nu reușim. S-ar putea să rămânem doar trei dintre noi, dacă situația devine foarte disperată.”

„Au fost momente când am ajuns în fiecare joi din an, doi sau trei ani la rând”, adaugă Dick. „Este destul de impresionant.”

Întânirile la pub au început cu studenții de atunci, Ken și Paul, care obișnuiau să profite de perioadele libere de studiu pentru a juca golf și a bea o halbă după aceea. Obiceiul s-a transformat rapid într-o tradiție de neclintit, Ken glumind că este necesară o notă scrisă de absență în stil școlar pentru oricine îndrăznește să plece fără un motiv întemeiat, deși un membru al grupului lipsește în mod legitim în această săptămână din cauza unei vacanțe.

„Cândva vorbeam despre fotbal și sex. În zilele noastre, vorbim mai mult despre prostate și pensii”

Numărul membrilor grupului s-a schimbat de-a lungul anilor, odată cu venirea și plecarea prietenilor, colegilor și vecinilor. Conversația a evoluat și ea odată cu vremurile.

„Cândva vorbeam despre fotbal și sex. În zilele noastre, vorbim mai mult despre prostate și pensii”, glumește Peter, înconjurat de prietenii săi în pub-ul aflat la aproximativ opt kilometri sud de centrul orașului Sheffield.

Grupul alternează între pub-urile din Sheffield și Rotherham pentru a ține cont de răspândirea geografică a grupului de prieteni, dar au încercat să rămână fideli pub-urilor lor preferate.

„Aș spune că avem o medie de puțin peste nouă ani într-un pub”, explică Peter. „Cele mai multe dintre pub-urile la care am încetat să mai mergem s-au închis.”

Nici măcar o pandemie globală nu i-a putut despărți, întrucât joia a devenit o noapte virtuală la pub prin Zoom timp de câteva luni în 2020.

Deși a fost o abatere de la normă, aceasta a însemnat că, pentru prima dată în ultimii ani, foștii membri ai grupului care au părăsit South Yorkshire pentru noi climate îndepărtate, precum Australia, Canada și East Sussex, au putut să se întâlnească în mod regulat cu vechii lor prieteni.

„Încă mai facem Zoom o dată pe lună, pentru că nu am vrut să îi abandonăm după Covid”, explică Ken.

„În jurul acestei mese, niciunul dintre noi nu este la fel”

O reuniune pentru a marca cea de-a 55-a aniversare a grupului, care a sfârșit prin a fi amânată cu un an, a avut loc luna trecută în beneficiul expatriaților.

Având în vedere perioada de timp, este aproape uimitor să-l auzi pe Dick spunând că „nu ne-am certat niciodată cu adevărat, nu-i așa?”. Dar această afirmație este confirmată de toți cei prezenți la întâlnirea din această seară.

„În jurul acestei mese, niciunul dintre noi nu este la fel”, spune Paul, care este unul dintre cei patru deținători de abonamente la Sheffield United într-un grup care are și scepticii săi în materie de fotbal.

„Fiecare este diferit. Avem opinii politice incredibil de contrastante, ceea ce duce la cele mai incredibile și ilogice discuții.”

„Toți avem aceleași valori fundamentale”

Poate că, în mod crucial, prietenii s-au asigurat că discuțiile nu devin niciodată personale sau că nu îi urmăresc pe ușa pub-ului, la ora închiderii.

„Suntem oameni foarte diferiți, dar bănuiesc că toți avem aceleași valori fundamentale”, spune Brian. „Dacă ne certăm între noi, nu este vorba despre lucruri esențiale.”

Când grupul s-a întâlnit pentru prima dată în 1968, laburiștii erau la putere, Manchester City era campioana Angliei la fotbal, iar Anglia nu reușise nici pe departe să își adjudece primul titlu de campioană europeană.

Așadar, unele lucruri nu se schimbă niciodată. Și, în ciuda faptului că cei șase au avut, în total, 17 copii, 33 de nepoți și șase strănepoți, de la primul pahar de acum 56 de ani, până acum, nici legătura strânsă a acestui grup vesel nu s-a schimbat.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile