Antena 3 CNN Externe Șase nave civile au sfidat Rusia și au traversat Marea Neagră | Vasele ar fi ancorat la mică distanță de Portul Sulina

Șase nave civile au sfidat Rusia și au traversat Marea Neagră | Vasele ar fi ancorat la mică distanță de Portul Sulina

Claudiu Ştefan
1 minut de citit Publicat la 16:12 01 Aug 2023 Modificat la 14:14 02 Aug 2023

Acestea au trecut de strâmtoarea Bosfor și se îndreaptă spre Ucraina.

Una ar fi ajuns deja în portul ucrainean Izmail, în ciuda amenințărilor Moscovei.

"După informația inițială conform căreia trei nave au îndrăznit să treacă prin Marea Neagră, în pofida amenințărilor ruse, informații actualizate arată că sunt, de fapt, șase nave care și-au asumat acest risc.

Informația este publicată de presa ucraineană, care îl citează în acest sens pe investigatorul OSINT (informații din sursă deschisă) Markus Jonsson.

Citește și: "Doar înlăturarea clanului Putin poate garanta stabilitatea lumii!" | Consilierul lui Zelenski acuză Rusia de lovitura de stat din Niger

Conform acestuia, navele Ams1, Sahin 2 și Yilmaz Kaptan / Kudret Gezer, navigând dinspre Israel, Grecia și Turcia, au traversat Marea Neagră, comunicând deschis că au ca destinație Ucraina.

Ams1 și Sahin 2 au traversat strâmtoarea Bosfor, în timp ce Yilmaz Kaptan a navigat spre vest din nordul Turciei.

Pe 30 iulie, alte trei nave, Sealock, Bosphorus Queen și Afer au traversat Marea Neagră către porturi ucrainene. 

Toate cele șase vase s-ar afla sub autoritatea Turciei, chiar dacă navighează sub steagurile altor state.

Potrivit datelor de monitorizare a traficului naval, Ams1 s-a oprit la gurile Dunării, fiind programată să ajungă în portul ucrainean Izmail pe marți după-amiază.

Celelalte nave par să fi ancorat la tot la gura de vărsare a Dunării, nu departe de orașul port românesc Sulina", a relatat redactorul Antena 3 CNN, Claudiu Ștefan.

Navele care au sfidat Rusia, vegheate de un avion militar american

Investigatorul citat de Kyiv Independent a precizat că navele care au traversat Marea Neagră au fost monitorizate de un avion american anti-navă P8 și de o dronă de recunoaștere RQ-4.

Rusia a instituit o blocadă de facto în Marea Neagră după ce a pus capăt în mod unilateral acordului cerealier la Marea Neagră în data de 17 iulie anul curent.

Moscova a amenințat că toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi tratate ca potențiali transportatori de încărcături militare și că toate vasele din Marea Neagră vor fi inspectate.

Ulterior, forțele rusești au lansat atacuri împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre Izmail și Reni în data de 24 iulie.

Țintele lovite atunci de Rusia se află la câteva sute de metri de granița cu România, stat NATO.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole