Şase cutremure au avut loc în zona seismică Vrancea în ultimele două zile. Iar în cazul unui cutremur puternic, trei sferturi dintre locuitorii ţării ar putea fi afectaţi. Semnalul de alarmă este tras chiar de la Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Mai mult, supravieţuitorii aflaţi sub clădirile dărâmate nu ar avea nicio şansă. Dotările cu echipamente pentru misiuni de salvare-căutare în caz de cutremur sunt slabe sau chiar absente, spun cei de la IGSU.
Nu numai că pompierii sunt slab echipaţi pentru intervenţii în caz de cutremur major, dar mulţi dintre ei s-ar putea să nu mai apuce să iasă pe teren. 32 de clădiri în care îşi desfăşoară activitatea sunt cu risc seismic ridicat, adică s-ar putea prăbuşi la cutremur. Iar pompierii care vor interveni nu au maşini speciale şi nici echipamente de căutare-salvare urbană. În plus, nici nu sunt suficient instruiţi pentru astfel de intervenţii.
Dacă mâine s-ar produce un cutremur major, Capitala ar fi devastată, conform secretarului de stat Raed Arafat. Potrivit datelor publicate pe site-ul Primăriei Capitalei, în Bucureşti sunt aproape 700 de clădiri încadrate la diferite clase de risc seismic. Dintre acestea, peste 180 stau să cadă.
Zonele cele mai expuse în cazul unui cutremur major sunt Vrancea şi cele subcarpatice, iar cele mai sigure sunt în părţile de nord-vest şi vest ale ţării, se arată în raportul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.