Antena 3 CNN Actualitate Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 15:39 01 Mar 2021 Modificat la 16:01 01 Mar 2021

Instanţa l-a declarat vinovat pe fostul preşedinte francez pentru tentativă de mituire a unui judecător și pentru trafic de influență.

Sarkozy devine, astfel, al doilea șef de stat din istoria modernă a Franței condamnat pentru corupție.

Judecătorul a dispus, luni, în acest caz, o pedeapsă de trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru fostul lider de la Elysee.

Fostul președinte poate face apel în termen de 10 zile.

Judecător: Sarkozy s-a folosit de statutul său pentru a răsplăti un magistrat

Potrivit magistratului, faptele comise de inculpații din dosar necesită "un răspuns penal ferm".

"Nicolas Sarkozy s-a folosit de statutul său și de relațiile sale politice și diplomatice pentru a recompensa un magistrat", a adăugat judecătorul.

Procurorii au cerut în decembrie 2020 o pedeapsă de patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru fostului preşedinte al Republicii.

Ei au cerut aceleaşi sentinţe pentru fostul înalt magistrat Gilbert Azibert, judecat în dosar, precum şi pentru Thierry Herzog, cunoscut avocat al lui Sarkozy, solicitând pentru acesta din urmă ca pedeapsa să fie însoţită de o interdicţie de practicare a profesiei timp de cinci ani.

Mita promisă de Sarkozy: un post la Monaco

Conform rechizitoriului Parchetului, Sarkozy a încercat, în timpul mandatului său prezidenţial, cu ajutorul lui Thierry Herzog, să obţină unele informaţii secrete de la un înalt magistrat, Gilbert Azibert, la vremea respectivă judector la Curtea de Casaţie.

Preşedintele francez era interesat privind o investigaţie care îl viza în "afacerea Bettencourt".

În anul 2013, el a fost achitat în acest dosar, în care fusese suspectat că ar fi beneficiat de finanţări ilegale ale campaniei sale electorale din partea moştenitoarei imperiului de cosmetice L'Oréal.

Totuşi, Sarkozy a sesizat Curtea de Casaţie pentru a obţine anularea confiscării agendelor sale prezidenţiale, întrucât se temea că informaţiile conţinute ar putea fi folosite împotriva sa în alte anchete.

În 2014, în timpul procedurii legate de această sesizare Sarkozy a încercat să obţină informaţii secrete de la judecătorul Azibert.

Fostul preşedinte francez Jaques Chirac a fost condamnat, şi el, într-un dosar de corupţie

Sarkozy i-a promis acestuia din urmă un post de prestigiu la Monaco, promisiune care nu s-a mai materializat.

Cunoscută drept "dosarul ''interceptărilor'', această afacere îşi are originea într-un alt dosar judiciar care-l ameninţă pe Sarkozy: cel legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

Sarkozy s-a retras din politică după ce a pierdut cursa internă a dreptei franceze pentru alegerile prezidenţiale din 2017.

Înaintea lui Sarkozy, un alt fost preşedinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat şi condamnat în anul 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar privind angajări fictive la primăria Parisului.

Angajarile au fost făcute făcute pe vremea Chirac era primarul capitalei franceze.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole