Antena 3 CNN Externe Mapamond Sardinia s-a săturat de turiștii „iresponsabili” și vrea să ia noi măsuri: „Nu va mai rămâne nimic din această frumusețe în 10 ani”

Sardinia s-a săturat de turiștii „iresponsabili” și vrea să ia noi măsuri: „Nu va mai rămâne nimic din această frumusețe în 10 ani”

de Bianca Chirilă    |   

Autoritățile din Sardinia sunt exasperate de numărul mare de turiști și vor să ia noi măsuri. Oamenii se plâng că petrecerile pe iahturi și vizitatorii care vin să fure nisip distrug mediul. „În 10 ani nu va mai rămâne nimic din această frumusețe”, a avertizat un oficial, potrivit euronews.com.

Arhipelagul La Maddalena este unul dintre cele mai pitorești locuri din Sardinia și găzduiește faimoasa insulă Budelli și plaja sa roz, care este acum interzisă după ce vizitatorii au furat în mod repetat cantități mari de nisip. 

Acum autoritățile iau în calcul să limiteze accesul și în alte locuri din arhipelag.

Oficialii și oamenii de știință avertizează că viața marină suferă din cauza numărului mare de turiști și a comportamentului lor iresponsabil. 

„În 10 ani, nu va mai rămâne nimic din această frumusețe”

„Suntem într-o situație de urgență în toată regula”, a declarat Rosanna Giudice, comisar pentru Parcul Național Arhipelagul La Maddalena, pentru site-ul italian de știri Il Fatto Quotidiano. 

Giudice a preluat rolul de supraveghere a parcului la sfârșitul lunii iulie a acestui an și avertizează că zona este într-o stare critică. 

„Dacă situația nu se schimbă, în 10 sau 15 ani nu va mai rămâne nimic din această frumusețe”, a spus ea. 

Ea a atras atenția asupra numărului mare de bărci care ajung pe coastă, dar se plânge și de prezența taxiurilor pe apă care lasă turiștii pe țărm în ciuda interdicțiilor. 

De asemenea, iahturile ancorate în zonă distrug plantele de pe fundul mării cu ancorele lor, a adăugat ea, iar poluarea fonică alarmează creaturile marine.  

„Delfinii, pe care cândva îi puteai vedea toată ziua, stau acum departe de arhipelag și apar doar dimineața, înainte de sosirea iadului”, a spus Giudice.

Luca Bittau, un cetolog din La Maddalena, a explicat că zgomotul de la motoarele bărcilor este atât de puternic, încât acoperă comunicațiile acustice ale delfinilor, care sunt esențiale pentru vânătoare, socializare și creșterea puilor.

Bărcile cu motor prezintă, de asemenea, riscul de coliziune cu alte creaturi marine, cum ar fi țestoasele.

„Trebuie să limităm numărul”

Giudice a avertizat că numărul de vizitatori care sosesc în arhipelag este nesustenabil.

„Avem nevoie de un număr limitat”, a spus ea.

Ea a introdus deja o interdicție strictă a acostării pe timp de noapte. Navele de agrement nu au voie să ancoreze în apele din jurul arhipelagului între nouă seara și opt dimineața.

Singura excepție este pentru rezidenții și companiile care au sediul social în La Maddalena de cel puțin cinci ani. 

Bărcile lor trebuie, de asemenea, să fie echipate cu rezervoare de colectare a apelor uzate și să acosteze la geamanduri de acostare. 

Giudice spune că interdicția este necesară pentru a reduce numărul petrecerilor care au loc noaptea, pe iahturi, și care deranjează viața marină. 

Subiecte în articol: turisti Sardinia iahturi nisip
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile