Antena 3 CNN Actualitate SĂRBĂTORILE DE IARNĂ. Supertiții și obiceiuri de SĂRBĂTORILE DE IARNĂ

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ. Supertiții și obiceiuri de SĂRBĂTORILE DE IARNĂ

1 minut de citit Publicat la 00:10 19 Dec 2017 Modificat la 00:10 19 Dec 2017

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ. Repertoriul tradiţional al obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti cuprinde, pe lângă colindele propriu-zise - Steaua, Pluguşorul, Sorcova, Vasilica - jocurile cu măşti (Turca, Cerbul, Brezaia), teatrul popular, dansurile (căluşerii), datinile, superstiţii şi zicerile cu origine în credinţe şi mituri străvechi sau creştine. SĂRBĂTORILE DE IARNĂ. Google celebrează SĂRBĂTORILE DE IARNĂ cu un Google Doodle.

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ. Omul să fie sătul în ziua de Crăciun

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ. Se spune că Dumnezeu a lăsat Crăciunul ca omul să fie în această zi sătul. În unele zone se spune că cine nu are porc gras de Crăciun, nu poate considera că a fost fericit în acel an.

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ. În Bucovina, în Ajunul Crăciunului se pune pe masă un colac şi un pahar de apă, deoarece se crede că sufletele celor răposaţi vin în această noapte pe la casele lor, gustă din colac şi îşi udă gura cu apă.

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ.  În unele zone, după Crăciun nu mai sunt lăsaţi copiii să mai colinde pentru a nu face bube.

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ. Un alt obicei este acela ca oamenii să pună bani de argint în apa în care se spală, pentru a avea prosperitate şi sănătate în anul care vine.

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ. Nu se dă cu mătura

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ.  În ziua de Crăciun nu se mătură, ci doar a doua zi, iar gunoiul strâns trebuie dus la pomi ca să fie roditori.

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ.  În părţile Muscelului se crede că zilele de 24, 25, 26 şi 27 decembrie corespund celor patru anotimpuri, iar cum va fi vremea în acestea, aşa vor fi şi anotimpurile din anul următor.

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ. În seara de Crăciun, în satele maramureşene se ung cu usturoi vitele şi uşile de la grajduri, pentru ca spiritele rele să nu ia laptele vacilor. Tot pentru a alunga spiritele rele, oamenii se ung cu usturoi pe frunte, pe spate, la coate şi la genunchi şi pun usturoi la uşile şi ferestrele caselor.

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ.  În unele sate maramureşene se zice că este blestemată femeia care nu pune de Crăciun faţă de masă cu ciucălăi, pe pereţi ştergare brodate şi pe pat perne cu feţe tărcate.

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ. Legat de  obiceiurile alimentare, românii obişnuiesc să ţină post timp de 40 de zile înainte de Crăciun, care se încheie după Sfânta Liturghie din ziua Naşterii Mântuitorului.

Etichete: Google Doodle
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole