Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoarea mare de care lumea uită în Ajunul Crăciunului: Ce sfânt pomenim azi

Sărbătoarea mare de care lumea uită în Ajunul Crăciunului: Ce sfânt pomenim azi

1 minut de citit Publicat la 09:55 24 Dec 2016 Modificat la 09:55 24 Dec 2016

Sfânta Cuvioasă Mucenică Eugenia este pomenită în calendarul creștin ortodox în 24 decembrie.

Sfânta Eugenia s-a născut la Roma, în secolul al III-lea, într-o familie ce făcea parte din aristocrația romană a vremii. Tatăl său a fost numit guvernator al Egiptului. Aici Sfânta Eugenia a descoperit scrierile Sfântului Apostol Pavel și s-a convertit la creștinism.

A fugit de acasă și împreună cu doi slujitori și a intrat într-o mănăstire de călugări, pretinzând că este famen. A dus o viață de asceză deosebită. 
Tatăl Sfintei Eugenia, descoperind noua viață a fiicei sale, s-a botezat în credința creștină. Au fost uciși împreună, în timpul prigoanei dezlănțuite de împăratul roman Galeriu (305-311) (sursa: vol. "Viețile Sfinților").

Astăzi este ziua de pregătire pentru întâmpinarea marelui praznic împărătesc al Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Ajunul Crăciunului). Este o zi deosebită din punct de vedere liturgic, de asemenea, ultima zi a Postului Crăciunului este zi de post mai aspru decât celelalte zile, deoarece se ajunează până seara.

Aceasta zi de post aspru amintește și de postul ținut odinioară de catehumenii care, în seara acestei zile, erau botezați și împărtășiți pentru prima data cu Sfintele Taine, în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare.

În aceasta zi de pregătire pentru întâmpinarea praznicului Nașterii Domnului există rânduieli liturgice speciale. În Ajunul Crăciunului se citesc Ceasurile Împărătești și se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. Caracteristica principală a Ceasurilor Împărătești este lecturarea unor scrieri din Apostol și Evanghelie care pregătesc și fac mai bine cunoscut praznicul de a doua zi.

Numele acestora vin de la faptul că în vechime ele erau citite în Biserica "Sfânta Sofia" din Constantinopol, unde asista și împărat. De asemenea, numele lor amintește și de faptul că sunt rânduite în ajunul marilor Praznice Împărătești ale Crăciunului, Bobotezei și Învierii Domnului.

În ultima zi a Postului Crăciunului, preotul umblă pe la casele credincioșilor cu icoana Nașterii Domnului, spre a vesti marele praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria.

Tot pentru a aduce vestea cea bună a Nașterii Domnului vin și colindătorii în Ajun, asemănându-se îngerilor și păstorilor care au vestit Minunea din Betleemul Iudeii.

Sursă: Agerpres
Etichete: ajunul Craciunului
Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole