Antena 3 CNN Life Sărbătoarea Sânzienelor 2023. Ritualuri și tradiţii pentru noaptea în care "se deschid porţile Raiului”, iar dorinţele devin realitate

Sărbătoarea Sânzienelor 2023. Ritualuri și tradiţii pentru noaptea în care "se deschid porţile Raiului”, iar dorinţele devin realitate

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 18:00 23 Iun 2023 Modificat la 18:00 23 Iun 2023

Legendele spun că în noaptea dintre 23 şi 24 iunie, înaintea zilei Sfântului Ioan Botezătorul, se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană, iar Sânzienele dansează.

Sânzienele sunt zâne, sânzienele sunt flori, sânzienele sunt fete-flori, ipostaze vegetale ale celor mai îndrăgite personaje mito-folclorice de la noi.

Totodată, conform tradiţiei populare, de sărbătoarea Sânzienelor, fetele tinere pot face ritualuri pentru aflarea ursitului.

În Noaptea de Sânziene animalele grăiesc cu glas de om și, dacă le asculți, poți afla de la ele toate tainele lumii. Tot în Noaptea de Sânziene porţile cerului sunt deschise și se întorc strămoșii acasă, Moșii de Sânziene.

Sărbătoarea Sânzienelor 2023. Ritualuri și tradiţii pentru noaptea în care "se deschid porţile Raiului”, iar dorinţele devin realitate

Conform credinței populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele încep să danseze. Această sărbătoare este una a Soarelui, a dragostei dar și a poftei de viață.

Există superstiția conform căreia persoanele care nu le sărbătoresc corespunzător această zi vor ajunge să supere Sânziene.

Acestea se răzbună pe femeile care nu sărbătoresc această celebrare, pocindu-le gură. Totuși, nici bărbații nu scapă ușor. Cei care au jurat strâmb sau au făcut unele fapte rele vor suferi pedepse îngrozitoare.

Citeşte şi: Ritualul cu trei frunze de dafin pentru îndeplinirea dorinţelor | "Notează-ți dorința în noaptea de Sânziene și spune-o cu voce tare de trei ori"

De Sânziene se adună flori de sânziene din care fetele fac cununi și băieți cruci, acestea vor fi purtate pe timpul celorlalte ritualuri și mai apoi puse în casă pentru belșug și spor în casă.

Se face un buchețel din flori de sânziana legat cu ață roșie pe care fetele nemăritate îl vor pune sub pernă pentru a-și visa ursitul.

Totodată, de Sânziene, fetele vor pune floare de sânziană în sân sau în par pentru a deveni mai atrăgătoare.

Pentru a fi sănătos restul anului se poate consuma ceaiul de sânziană.

Scrie și arde: pe o hârtie se vor scrie emoțiile negative care ne cuprind și apoi hârtia se arde, iar noi vizualizăm cum acestea dispar.

În seara de 23 este benefic să facem baie cu floare de sânziană, urmând că restul anului să fim mai atrăgătoare și ocolite de boli.

Tot în seara de 23 iunie se poate scoate un buchet de sânziană afară, iar la ora 00:00 se bea roua așternută pe acesta.

Fetele nemăritate pot arunca buchețelul prins cu ață roșie prin ușă, semnificând că aceste își vor găsi ursitul sau se vor mărita în anul care urmează.

Se umple un vas cu apă și se aprinde o lumânare roșie. După ce ne gândim profund la ursitul nostru, picurăm în bolul cu apă 23 de picături de ceară. După ce picăturile de ceară nu se vor mai agita în apă, acestea vor formă inițiala ursitului.

Un ritual relaxant care se poate practica de Sânziene e lectura unor cărți cu sau despre personaje feminine puternice.

În ziua de Sânziene se joacă Drăgaica, dans ritual asemănător Călușului. De data aceasta, ceata este formată exclusiv din fete, câteva îmbrăcate în haine bărbătești, numite Drăgaici, Drăghicuțe sau Drăgane.

La fel ca în cazul călușarilor, și alaiul Drăgaicelor este însoțit de un muzicant iar una dintre fete poartă un steag împodobit cu baticuri colorate, spice de grâu, usturoi, pelin, flori de sânziene și alte plante magice. Acest cortegiu ceremonial străbate ulițele satului, formând un brâu simbolic, protector și fertilizator, ce cuprinde întreaga comunitate.

Cum arată și ce proprietăți au florile de sânziene

Cu siguranță ai auzit de flori de sânziene. Pe numele ei științific Galium verum, sânziana este o plantă perenă erbacee din familia Rubiaceae. Este răspândită în toată Europa, Africa de Nord și Asia temperată, din Palestina, Liban și Turcia până în Japonia și Kamchatka.

Sânziana este o plantă ușor cățărătoare, cu tulpinile care pot crește până la 60-120 centimetri lungime, înrădăcinându-se frecvent acolo unde ating pământul. Frunzele au 1–3 cm lungime și 2 milimetri lățime, iar culoarea este de verde închis strălucitor, cu flori galbene, produse în grupuri dense. 

Se spune că Sânzienele erau niște fete frumoase care trăiau prin păduri sau pe câmpii. Ele dau puteri deosebite florilor și buruienilor, devenind plante de leac, bune în tratarea multor boli. În credința populară se spune că în noaptea Sânzienelor, ele zboară prin aer sau umblă pe pământ, cântă și vindecă bolnavii.

Numele de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor. Sânzienele sunt cunoscute și sub alte nume precum: Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole