Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 31 august 2022. Sărbătoare pentru creştinii ortodocşi închinată Maicii Domnului

Calendar ortodox 31 august 2022. Sărbătoare pentru creştinii ortodocşi închinată Maicii Domnului

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 06:00 31 Aug 2022 Modificat la 06:00 31 Aug 2022

Calendar ortodox 31 august 2022. Sărbătoarea Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului este prăznuită pe 31 august.

Potrivit tradiţiei, Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu ca dovadă a învierii şi înălţării ei cu trupul la cer.

Brâul a fost ţesut de însăşi Fecioara Maria din păr de cămilă. Până în secolul al IV-lea, cinstitul Brâu a fost păstrat la Ierusalim.

Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare, aduce Brâul la Constantinopol în anul 395.

Calendar ortodox 31 august 2022. Sărbătoare de Punerea în racla a brâului Maicii Domnului

În urma unei vindecări miraculoase, în secolul al X-lea,împărăteasa Zoe, soţia lui Leon cel Înţelept, a brodat Brâul cu fir de aur şi l-a reaşezat în racla dăruită de împăratul Arcadie.

Evenimentul reaşezării Cinstitului Brâu în racla este pomenit, în calendarul ortodox, la 31 august.

În secolul al XIII-lea, trimişii regelui Ionita Caloian iau Brâul de la Constantinopol, iar în secolul XIV, cneazul sârb Lazar I dăruieşte Brâul mănăstirii Vatoped din Muntele Athos.

Între anii 1512 şi 1520, domnitorul Tării Româneşti, Neagoe Basarab, a înnoit incinta mănăstirii Vatoped şi a construit un paraclis cu hramul "Brâul Maicii Domnului".

De asemenea, racla de argint în care se păstrează Brâul la Mănăstirea Vatoped a fost confecţionată în secolul al XVIII-lea în Ţara Românească.

Este vorba doar despre o parte din Brâu, pentru că alte două părţi au fost dăruite în anul 1522 mănăstirii Kato Xenias, situată la 50 km de Volos (Grecia).

Punerea în racla a brâului Maicii Domnului, sărbătoare în calendar ortodox 31 august 2022

Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumăraţi bolnavi, în special de cancer. Mai mult decât atât, femeile care nu puteau avea copii şi s-au rugat la racla cu cinstitul Brâul al Maicii Domnului, au primit de grabă ajutor.

Vindecarea s-a produs prin purtarea în jurul brâului a unei panglici care a fost atinsă de racla în care se păstrează Brâul Maicii Domnului.

De asemenea, Cinstitul Brâu a făcut să înceteze diferite epidemii. În anul 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Ţara Românească pentru îndepărtarea ciumei.

În 1871 sultanul turc sub a cărui protecţie se găsea Muntele Athos dupa căderea Constantinopolului, a dus Brâul în ţara sa pentru îndepărtarea holerei.", scrie crestinortodox.ro

Etichete: calendar ortodox
Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole