În fiecare an, pe 1 aprilie 2023, Biserica Ortodoxă prăznuieşte sărbătoarea Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca.
Sfânta Maria Egipteanca şi-a părăsit părinţii la vârsta de 12 ani, atunci când a plecat în Alexandria. Aici, aceasta a dus timp de 17 ani o viaţă desfrânata.
La vârsta de 29 de ani, aceasta părăseşte Alexandria şi ajunge la Ierusalim. Ajunsă la Ierusalim, Sfânta Maria Egipteanca doreşte să intre la Mormântul Sfânt, însă nu a putut înainta decât până la prag.
Aceasta a simţit cum o forţă puternică o opreşte să înainteze. Aici este momentul în care aceasta înţelege că modul în care îşi trăia viaţa era nevrednic.
Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Sărbătoare de Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca
După cele întâmplate, Sfânta Maria Egipteanca se roagă la Maica Domnului să facă posibilă trecerea ei în Biserica Sfântului Mormânt.
Aceasta face şi o promisiune. Promite să-şi schimbe viaţa radical. Aceasta reuşeşte să se închine Sfintei Cruci şi ia decizia de a trăi viaţa în pustia Iordanului.
Cuvioasa Maria Egipteanca a stat în pustie 47 de ani, doar în post şi rugaciune.
Cu un an înainte de moartea sa, aceasta a fost şi împărtăşită cu Trupul şi Sângele Domnului. După moartea acesteia, părintele Zosima, cel care a împărtăşit-o, s-a întors ca să o îngroape, fiind ajutat la săparea mormântului de către un leu.
Rugăciune de Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca. Sărbătoare în calendar ortodox 1 aprilie 2023
"Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Maria, duhul tău. Întru adânc a aşternut de demult toată oastea lui Faraon, puterea cea preaîntr-armată, iar Întrupându-Se Cuvântul a pierdut păcatul cel rău, Domnul Cel
Aflând tu acum Strălucirea Frumuseţii cea plină de luciri şi a Razei Celei dătătoare de Lumină, luminează-mi, te rog, sufletul meu cel întunecat de patimi, prin rugăciunile tale cele către Domnul, Mărită Marie. Omorându-ţi odinioară sufletul, prin sfătuirea cea rea a şarpelui şi alunecând la fapte fără socoteală şi pogorându-l întru adâncimea pierzării, ai ales cele mai bune şi cele vremelnice le-ai defăimat.
Cu cugete necuvioase, prin patimi mai înainte spurcându-ţi bunul neam al sufletului şi nerobirea şi purtând îmbrăcămintea cea murdară a stricăciunii, ai uitat de Slava cea mai presus de minte, a Celui Ce te-a zidit. Hrănindu-ţi gândul cu neoprirea şi cu deşertăciunea dezmierdărilor, amăgind pe îndrăgitori, te-ai depărtat pe sineţi de împărtăşirea cea mai bună, punând împotriva ei semeţia a tot păcatul, vrednică de laudă. Fiindu-mi cugetul întinat de patimi şi rănit de păcate şi cumplit tulburându-se, curăţeşte-mă şi mă miluieşte de păcate, Ceea ce eşti Plină de har, Care ai născut Nestricăciunea Cea Înfiinţată şi Izvorâtoare de viaţă. Amin”