Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 25 martie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie de Buna Vestire

Calendar ortodox 25 martie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie de Buna Vestire

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 07:19 25 Mar 2024 Modificat la 07:20 25 Mar 2024

În fiecare an, pe 25 martie, prăznuim prima sărbătoare închinată Maicii Domnului, Buna Vestire. 

În această zi de sărbătoare în calendar ortodox se aminteşte despre momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va naşte pe Mesia. 

Locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea că va naşte pe Iisus este în prezent ocupat de biserica Bunavestire din Nazaret.

Calendar ortodox 25 martie 2024. Sărbătoare cu cruce roşie de Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre ocaziile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului.

Buna Vestire este o sărbătoare foarte aşteptată, datorită evlaviei pe care credincioşii o au către Maica Domnului.

De asemenea, ea vine ca o oază de întărire trupească şi sufletească pentru vremea Postului Mare, pentru că în această zi avem aşa numita „dezlegare la peşte“.  Bucuria anunţată de Înger cuprinde în această zi de 25 martie comunităţile credincioşilor şi se adresează fiecăruia dintre noi, dându-ne făgăduinţă şi speranţă: "Cele ce nu sunt cu putinţă oamenilor sunt cu putinţă la Dumnezeu".

Sărbătoare 25 martie 2024. Tradiții şi obiceiuri de Buna Vestire

De Buna Vestire se crede că sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an. Pasărea anunţă sosirea primăverii, iar primul său cântec trebuie să fie aşteptat de toţi oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare.

Cei care nu îndeplinesc aceste condiţii, nu vor beneficia de toate acele lucruri în anul care va urma. Dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului, este semn de rău augur.

Legat de ziua de Blagovestenie – Ziua Cucului, s-au dezvoltat o serie de credințe, obiceiuri și practici aflate sub semnul „prezicerii” norocului, a rodului pomilor fructiferi, a vremii etc.

Aşadar, o mărturie a unui țăran român consemnată de Simion Florea Marian, în lucrarea "Sărbătorile la români", specifica: "Blagovestenia o așteaptă oamenii cu mare bucurie ca să audă cucul cântând. Cucul cam de la Buna Vestire până la Sân Petru avea multe misiuni de îndeplinit; el trebuia să ne spună viitorul sau să ne aducă știri despre iubiții și iubitele noastre".

Unele femei din Bucovina fac în dimineața zilei de Buna Vestire, pe 25 martie, foc în ogradă înaintea ușii și pun alături pâine, sare și apă ca să se încălzească, să mănânce și să bea apă îngerii. Pâinea și sarea o dau mai apoi de pomană.

Cei mai mulți români din Bucovina cred ca începând cu Buna Vestire va fi mai cald și mai frumos, de aceea se urcă ciobanii în această zi pe stogul de fân și amenință cu toporul asupra iernii ca să fugă, că iarba-i înverzită și ei au acum unde paște oile.

În Banat, femeile începând cu Buna Vestire, se duc în pădure și aduc lemne pe care le păstrează apoi pentru Joia cea Mare.

Rugăciune făcătoare de minuni de Buna Vestire, sărbătoare în calendar ortodox 25 martie 2024

De sărbătoare cu cruce roşie Buna Vestire, creştinii pot rosti cea mai puternică rugăciune, despre care se spune că face minuni dacă este rostită pe 25 martie.

"Tu ești nădejde celor fără de nădejde, ajută­toare celor lipsiți. Celor săraci bo­găție neîmpuținată, celor întristați de-a pururea mângâiere, celor pe care nu-i iubește nimeni iubire cu smerenie. Le ești ce­lor păcătoși mântuire către Dum­­ne­zeu, tuturor creștinilor ocrotire tare, a­ju­tătoare nebiruită și folo­sitoare. Prin tine, Cel nevăzut S-a făcut văzut. Aducem rugăciune ție noi, robii tăi, Doamna noastră.

O, preamilostivă împărăteasa a Luminii ce­lei înțelegă­toare și preamărită, tu ai născut pe Împăratul nostru, Hristos Dumnezeu. Cel ce dă viață tuturor. Ești slăvită de cele cerești, minte înge­rească, stea cu totul luminoasă și mai sfântă decât toți sfinții. Ești împărăteasa împăraților, Stăpâna tu­turor făpturilor, Fecioară încuviințată de Dumnezeu, Mireasă nestricată, pa­lat al Preasfân­tului Duh, tron de foc al Împăratului celui nevăzut, chivot ce­resc, purtător al Cuvântului lui Dumnezeu, căruța cea în chipul focului.

Tu ești odihna Dumne­zeului celui viu, zămislirea negrăită a tru­pului lui Hristos, cuibul Vulturului ce­resc, turtureaua cea cu bună glă­suire, porumbița cea preabună, lină și fără de răutate. Maică iubitoare de fii, adân­cul milelor, picătura care risipești mâ­nia lui Dumnezeu, adâncimea cea ne­mă­surată, taina cea negrăită, minu­nea cea neștiută, minune nespusă. Bi­serică nefăcută de mână omenească a Însuși Împăratului tuturor veacuri­lor, ești tămâia cea cu bun miros, veșmânt cinstit, porfiră de Dumnezeu țesută."

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole