Antena 3 CNN Politică Şapte membri CSM cer sesizarea CCR după apariţia înregistrărilor cu Dăncilă de la şedinţa a PSD

Şapte membri CSM cer sesizarea CCR după apariţia înregistrărilor cu Dăncilă de la şedinţa a PSD

2 minute de citit Publicat la 12:47 09 Oct 2019 Modificat la 12:47 09 Oct 2019

Şapte membri CSM îi cer preşedintelui Consiliului sesizarea Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între premierul Viorica Dăncilă şi autoritatea judecătorească, în urma apariţiei în spaţiul public a unor înregistrări dintr-o şedinţă a PSD în care prim-ministrul vorbea, printre altele, despre Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, anunță Agerpres.

"Subsemnaţii, membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii, solicităm de urgenţă: sesizarea Curţii Constituţionale a României cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională între prim-ministrul României, doamna Dăncilă Viorica Vasilica, pe de-o parte, şi Autoritatea judecătorească prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte", se precizează în solicitarea semnată de judecătorii Andrea Annamaria Chis, Mihai Andrei Balan, Mihai Bogdan Mateescu şi procurorii Tatiana Toader, Florin Deac, Mihai Cristian Ban, Nicolae Andrei Solomon.

Membrii CSM semnatari ai solicitării arată că, marţi, la o şedinţă a parlamentarilor Partidului Social Democrat, Viorica Dăncilă a afirmat, între altele, că miza rămânerii la guvernare a PSD "nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de Secţia specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreţi să ne întoarcem... şi mulţi din această sală ştiu la ce m-am referit".

"În primul rând, prin afirmaţia că menţinerea la guvernare a unui partid politic şi rămânerea în fiinţă a Guvernului României au ca miză - chiar mai mare decât înalta demnitate de prim-ministru - dosarele (judiciare), Secţia specială şi numirea procurorilor, doamna prim-ministru şi preşedinte al Partidului Social Democrat ştirbeşte în mod grav independenţa autorităţii judecătoreşti, principiu care presupune cu necesitate ca gestionarea dosarelor judiciare, respectiv înfăptuirea justiţiei să se facă în mod liber, având ca unic temei legea, de către magistraţi independenţi şi fără a depinde în vreun fel de un anume guvern în funcţiune sau de un anume partid care să formeze majoritatea parlamentară care îl susţine", precizează semnatarii.

Ei reamintesc faptul că principiul separaţiei puterilor în stat, consacrat de articolul 1 alineatul 4 din Constituţia României, este o valoare democratică fundamentală, iar "declaraţiile doamnei Viorica Dăncilă îi afectează substanţa într-un mod inacceptabil".

De asemenea, spun aceştia, numirea procurorilor în general şi numirea procurorilor SIIJ în special ar trebui să se facă fără vreo condiţionare din partea unui partid, guvern sau prim-ministru.

"Deşi toate organismele internaţionale care au fost chemate să se pronunţe asupra modificărilor legislative din domeniul justiţiei au statuat public necesitatea unor procese de numire la vârful parchetelor bazate pe proceduri transparente şi echitabile, care să promoveze meritocraţia, discursul doamnei Vasilica Viorica Dăncilă, în calitate de prim-ministru şi preşedinte al unui partid politic (Partidul Social Democrat), demonstrează o cu totul altă abordare, inclusiv prin crearea unei condiţionări între numirile în funcţiile de conducere la parchete şi factorul politic. Discursul pare că vine în contradicţie şi cu tezele publice care au fost folosite pentru a justifica modificările aduse legilor justiţiei şi stârneşte îngrijorări extreme cu privire la intenţia de a subordona politic justiţia", se precizează în document.

Potrivit semnatarilor, referirea la "Secţia specială" (respectiv Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie) ca fiind miză a rămânerii la guvernare a partidului doamnei prim-ministru este extrem de alarmantă, mai ales în contextul retragerii unor căi de atac de către fostul conducător al acestei secţii în dosare vizând membri ai aceluiaşi partid.

"Prin urmare, solicităm plenului Consiliului Superior al Magistraturii să îşi manifeste de îndată rolul său fundamental, apărând independenţa Autorităţii judecătoreşti faţă de aceste afirmaţii extrem de grave", arată magistraţii.

În aceeaşi solicitare se cere şi apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti.

Solicitarea a fost trimisă plenului CSM şi preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea. 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole