1. Verificați-vă tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială dublează riscul de demență, declară oamenii de știinta de la University College of London.
2. Beți ceai. Ceaiul reduce riscul deprecierii mentale la persoanele în vârstă cu până la 50%, a constatat un studiu recent. Conform cercetatoriilor beneficiile nu se limitează la un anumit tip de ceai, atâta timp cât băutura se prepară din frunze de ceai și nu din plicuri.
3. Verificați-vă auzul. Chiar și o pierdere ușoară a auzului ridică riscul de declin mental si demența la persoanele de peste 55 de ani, arată un studiu publicat în revista medicală The Lancet.
4. Limitați timpul petrecut pe rețelele de socializare. Prieteniile "virtuale" nu ar trebui să înlocuiască discuțiile cu oamenii reali. Studiile arată că o lipsă de interacțiuni reale poate duce la un declin cognitiv mai rapid și scurtarea vieții.
5. Mănâncă zilnic fructe de mare. Cei care mănâncă multe fructe de mare sunt cu o cincime mai puțin probabili să dezvolte boala Alzheimer comparativ cu cei care nu includ aceste alimente în dietă.
6. Nu luați masa după ora 19:00. Un decalaj de 12 ore între cină și mic dejun declanșează un proces numit autofagie, care eliberează celulele moarte din organism și este bun pentru funcționarea creierului, spune nutriționistul Dr. Marilyn Glenville.
7. Verificări stomatologice regulate. Gingivita crește inflamația în organism, care se crede că poate provoaca demență, așa că mergeți la dentist în mod regulat și periați bine.
8. Feriți-vă de medicamentele pentru arsuri la stomac. Dr. Glenville spune ca medicamentele care ajută la reducerea refluxului de acid sunt acum considerate a crește riscul demență cu 44%, deoarece cresc nivelul beta-amiloidului din creier.
9. O viață sexuală activă. Un studiu al persoanelor cu vârste cuprinse intre 50-89 ani a constatat că cei care sunt încă activi sexual au capacitatea mentală crescută de a face puzzle-uri de cuvinte și de a rezolva probleme numerice.
Sursă: NY Post