"Investim în educație! În Sectorul 6, se construiesc de la zero și se refac peste 20 de școli, grădinițe, creșe și after-school-uri.
Cererea este mult mai mare decât oferta, astfel că, pentru un învățământ de calitate elevii și preșcolarii au nevoie de condiții optime.
Potrivit legii 185/2020, într-o clasă/grupă trebuie să fie maximum 23 de copii la grădiniță, 25 în învățământul primar, 29 la gimnaziu și 33 la liceu. Din păcate, legea nu poate fi aplicată peste tot din lipsă de spații, pe care le construim.
Trei grădinițe și cinci after-school-uri se ridică de la zero
În Sectorul 6, sunt trei creșe de stat, 26 de grădinițe, 27 de școli gimnaziale, 14 colegii naționale și licee. Însă e nevoie de mai mult! De anul trecut, Primăria Sectorului 6 a început construcția de la zero a trei grădinițe și trei after-school-uri, Este vorba despre:
-
Grădiniță în incinta Cartierului A.N.L. Brâncuși (str. Valea Oltului, nr. 141);
-
Corp grădiniță în incinta Grădiniței nr. 274 (Bd. Iuliu Maniu, nr. 11D);
-
Corp grădiniță în incinta Școlii Sf. Constantin și Elena (Aleea Lunca Cernei, nr. 3);
-
After-school la Școala Gimnazială Sf. Andrei (Aleea Parva, nr. 3);
-
After-school la Școala nr. 156 (str. Dealul Țugulea, nr. 35);
-
After-school la Școala nr. 117 și construirea unei săli de sport (str. Fabricii, nr. 22).
Iar alte două after-school-uri, aflate în incinta școlilor nr. 197 și 193, sunt în faza de atribuire a contractului de proiectare și execuție. Când vor fi gata, vor asigura locuri pentru aproximativ 1.000 de copii.
[GAL layout="4"]Școlile și grădinițele, dotate cu panouri solare și panouri fotovoltaice
Toate acestea vor fi clădiri „verzi” cu panouri solare și panouri fotovoltaice, ce vor avea un consum de energie aproape zero, foarte bine protejate termic (răcoroase vara, călduroase iarna), cu dotări de calitate.
Unele vor fi gata până la sfârșitul acestui an, altele vor fi date în folosință anul viitor. Construcția celor opt clădiri face parte dintr-un program pilot de investiții în eficiență energetică, finanțat prin Banca Europeană de Investiții.
15 școli și grădinițe vor fi modernizate
Tot în faza de atribuire a contractului de proiectare și execuție se află și școlile 168, 153, 309, Liceul Petru Poni, dar și grădinițele 230, 274, 208 și Paradisul Piticilor, care vor fi modernizate.
Totodată, șase unități de învățământ se află într-un amplu proces de modernizare cu bani europeni, prin Axa 10 POR: Școala 164 (Calinic de la Cernica), Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi”, Colegiul Petru Maior, Școala Constantin Păunescu, Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu” și Școala Sfânta Maria.
Lucrările presupun consolidarea și refacerea lor, de la izolarea pereților, finisajele exterioare și schimbarea tâmplăriei, până la înlocuirea instalațiilor sanitare, electrice, montarea instalațiilor de ventilație sau sistemelor de securitate în caz de incendiu.
De asemenea, tot în Sectorul 6, pe strada Rușețu, se construiește și o creșă de stat, ce va asigura 124 de locuri. Este prima care se ridică după 45 de ani.
5 unități de învățământ, singurele din țară eficiente energetic
Anul trecut, au fost finalizate lucrările la cinci unități de învățământ, care au beneficiat de reabilitare şi renovare. Şcoala Adrian Păunescu, Şcoala 59, Şcoala 197, Şcoala Sf. Andrei și Şcoala Sf. Constantin şi Elena.
Acestea sunt singurele clădiri din țară eficiente energetice, derulat prin Programul ELENA, ce au panouri fotovoltaice, sisteme de purificare a aerului și dotări de ultimă generație. După autorizarea de către Enel, vor deveni primele unități de învățământ din țară, care vor avea calitatea de prosumatori (adică vor poduce mai multă energie decât consumă, iar surplusul va fi introdus în rețea și redus din totalul facturilor)", se arată în comunicatul primăriei.