Antena 3 CNN International News Ce șanse mai au cei aflați la bordul submarinului OceanGate, dispărut în timp ce cobora spre epava Titanicului

Ce șanse mai au cei aflați la bordul submarinului OceanGate, dispărut în timp ce cobora spre epava Titanicului

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 09:38 20 Iun 2023 Modificat la 14:47 20 Iun 2023

CNN relatează că submersibilul și-a început duminică dimineață coborârea de două ore spre epavă, localizată la aproximativ 1.450 de kilometri de Cape Cod, Massachusetts, SUA.

Avea la bord cinci persoane, printre care miliardarul britanic Hamish Harding, de 59 de ani.

După o oră și 45 de minute, vasul a pierdut contactul cu Polar Prince, nava care l-a transportat la fața locului.

Operațiunile de căutare au început în aceeași zi.

Citește și: Cine sunt pasagerii din submarinul dispărut în Oceanul Atlantic 

Oficialii Gărzii de Coastă au estimat, luni după-amiază, că submersibilul are rezerve de oxigen pentru un interval de timp între 70 și 96 de ore.

Asta înseamnă, în cel mai bun caz, că persoanele de la bord - dacă mai sunt în viață - dispun de aer până cel târziu vineri. 

Dar adâncimea zonei în care s-a produs dispariția este, în sine, o provocare.

Până în prezent, operațiunea de salvare pe mare desfășurată la cea mai mare adâncime este cea din 1973, în urma căreia Roger Chapman și Roger Mallinson au fost recuperați de la 1.575 de metri.

Ei au rămas blocați într-un submersibil timp de 76 de ore înainte de a fi, în cele din urmă, scoși la suprafață. 

Epava Titanicului se află la o adâncime mult mai mare, circa 3.800 de metri sub nivelul mării.

Alți factori care îngreunează căutările includ distanța față de coastă, condițiile meteorologice locale și informații care încă nu sunt cunoscute, precum starea submersibilului și dacă acesta are balize acustice funcționale, ce pot fi detectate de echipele de căutare.

Ce se știe despre submarinul dispărut

Submersibilul dispărut este un vas de aproximativ 10 tone și jumătate, capabil să transporte cinci persoane.

Este construit din titan și fibre de carbon.

Poate coborî la adâncimi de 4.000 de metri și asigură condiții de viață celor de la bord timp de 96 de ore (patru zile).

Este operat de compania OceanGate Expeditions pentru excursii de opt zile la epava Titanicului.

Prețul unei astfel de expediții este de aproximativ 250.000 de dolari.

Presa internațională notează că printre cei aflați la bordul submarinului dispărut se află și  Stockton Rush, directorul general al OceanGate Expeditions.

Fost căpitan de submarin: "Lipsa informațiilor nu este un semn bun"

Faptul că echipele de căutare nu au primit încă vești de la submersibilul dispărut nu este de bun augur, a declarat la CNN Thomas Shugart, fost căpitan de submarin al Marinei SUA.

"Cu toate că sper ca totul să fie bine pentru echipajul și pasagerii submersibilului, trebuie să spun că în acest moment lucrurile par foarte îngrijorătoare, având în vedere că nu se aude nimic de ei de atâta timp", a estimat Shugart, care este în prezent analist la Center for a New American Security.

Potrivit fostului comandant, o baliză de localizare ar fi detectat, probabil, submarinul până în prezent dacă ar fi avut doar "o problemă relativ minoră", care l-ar fi  forțat să iasă la suprafață în mod neașteptat.

"Dacă, în schimb, au rămas blocați pe fundul apei dintr-un motiv oarecare, încă nu am auzit de o capacitate de salvare care să îi poată aduce înapoi la timp. Iar dacă submarinul a ajuns pe fundul oceanului din cauza unor infiltrații, din nou, șansele nu par a fi bune, având în vedere adâncimile extreme implicate", a arătat Shugart.

Foto: captură dintr-o animație video realizată de OceanGate, în care este prezentat un "tur" al Titanicului

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole