”Toată perioada asta pe care o traversăm supune organismul unui stres termic. Acest stres termic este perceput de organism în mod diferit. Într-un fel o percep persoanele sănătoase, într-un fel persoanele bolnave, mai ales pacienții cronici și nu în ultimul rând copiii. Și atunci avem două variante pe care le putem lua în discuție: temperatura joasă și umezeala cu care ne-am confruntat zilele trecute și, respectiv, temperatura înaltă și umezeala care înseamnă de fapt suprasaturarea aerului cu vapori care urmează.
Problemele pe care le putem avea se centrează cam așa. În primul rând, probleme tegumentare, pentru că vin foarte multe înțepături de insecte, s-au înmulțit foarte tare, nu s-a făcut dezinsecție în parcuri, deci peste tot sunt roiuri de țânțari. Practic copiii și adulții vin cu probleme tegumentare datorită leziunilor de grataj. După ce sunt înțepați de insecte, se scarpină, se infectează și apar la cabinet. Foarte multe alergii, mai ales pe fondul predispozant al organismului.
”Apar foarte multe viroze și pneumonii”
Ne confruntăm cu probleme digestive, cu boli alergice acute, pentru că, din păcate, am uitat niște reguli esențiale de de alimentație, cu alimantație curată, cu igiena mâinilor, cu păstrarea distanței, evitarea alimentaiei din zone aglomerate, din zone care nu sunt întotdeauna avizate sanitar. Nu în ultimul rând, cu probleme respiratorii. Apar mai ales foarte multe viroze, foarte multe pneumonii și atrag atenția respectuos, părinții nevaccinați atrag cei mai mulți copii cu pneumonii. Avem vaccin, putem vaccina, putem evita îmbolnăvirea copiilor noștri.
Nu știu cum să spun altfel, decât atât: este absolut dureros să vezi la cabinet copii care vin cu pneumonii interstițiale și care ajung la spital pentru că părinții nu s-au vaccinat sau merg în medii unde nu sunt alții vaccinați și nu-și mai protejează copiii. Este esenția lă înțelegem că trebuie protejați copiii cu orice preț. Ei nu pot fi, la momentul acesta, vaccinați . Vorbesc de copii sub 5 ani, sub 10 ani. Trebuie să facem ceva pentru ei să îi ferim, să nu mergem în aglomerații.”, a declarat medicul Valeria Herda la Antena 3.
Întrebată dacă pentru persoanele care suferă de alergii există tratamente preventive, medicul a răspuns: ”Aceasta este a doua problemă, când vorbim de pacientul cronic, vorbim de acutizări ale unor boli cronice. Bolile pulmonare, bronhopneumopatie obstructivă cronică, astmul bronșic, diabetul pot să se compenseze ușor dacă acești pacienți își continuă tratamentul de fond, să nu-l întrerupă, să se hidrateze foarte bine, să aibă grijă cum se îmbracă, cum se încalță, unde merg, să evite aglomerațiile și nu în ultimul rând, vaccinarea. Ne confruntăm în continuare cu o situație pandemică și trebuie să înțelegem că trebuie să strângem rândurile, chiar dacă este vară, chiar dacă ne-am relaxat puțin”.