Antena 3 CNN Actualitate Sănătatea ochilor la copii: 4 sfaturi utile de care ar trebui să țină cont orice părinte

Sănătatea ochilor la copii: 4 sfaturi utile de care ar trebui să țină cont orice părinte

Primii ani de viață sunt esențiali pentru sănătatea copilului tău, din orice punct de vedere. De aceea, orice părinte trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că cel mic se dezvoltă armonios.

de Georgiana Adam    |   

Iar una din aceste griji se referă de multe ori și la protejarea sănătății ochilor copilului tău.

Există probleme de vedere care pot fi ținute sub control dacă sunt detectate la timp, dar și o serie de obiceiuri care pot influența sănătatea ochilor celor mici. Iată care sunt aspectele de care trebuie să ții cont și cum îl poți ajuta pe cel mic să evite problemele oftalmologice:

Limitează-i timpul în fața ecranului

Probabil că unul dintre lucrurile pe care le auzi cel mai des este că cel mic nu ar trebui să stea mult timp în fața ecranului. Nimic mai adevărat. De altfel, recomandă ca cei mici, în special copiii cu vârsta cuprinsă între doi și cinci ani, să nu petreacă mai mult de una, cel mult două ore în fața ecranului, indiferent că e vorba de televizor, telefon, tabletă sau laptop. Copiii sub doi ani nu ar trebui să stea deloc în fața ecranului.

Expunerea la lumina albastră nu doar că obosește vederea, ci poate crea și senzația de ochi uscați. Pe lângă efectele pe care le are asupra vederii, e bine de menționat faptul că, în primii ani de viață, creierul unui copil se dezvoltă rapid. Copiii mici trebuie să învețe prin interacțiune cu alte persoane, nu cu un ecran.

Mergi cu copilul la control în mod regulat

Copiii ar trebui să meargă la primul control oftalmologic încă de la vârsta de șase luni. Ulterior, va trebui să mergi cu cel mic la control în mod regulat, mai ales după ce începe să meargă la școală. În cazul în care există o problemă, cu cât este detectată mai repede, cu atât există mai multe șanse ca aceasta să poate fi tratată sau prevenită.

De altfel, una din problemele de vedere comune la copii este miopia, atunci când copilul tău nu mai vede bine la distanță. Din fericire, include cateva metode care pot ține sub control progresia acesteia. Aceste proceduri încetinesc creșterea miopiei în copilărie și pot da și independență față de ochelari.

Încurajează-l să se joace în aer liber

Activitățile în aer liber sunt extrem de benefice pentru sănătatea copilului tău, în special în ceea ce privește sănătatea ochilor. Referitor la miopie, există care susțin faptul că timpul petrecut în aer liber este un factor esențial care întârzie progresia acesteia. Cu alte cuvinte, ar trebui să îl încurajezi pe cel mic să stea cât mai mult în aer liber.

Printre sporturile pe care le poate practica sunt indicate înotul și ciclismul. Acestea ajută la menținerea sănătății organismului, în timp ce îmbunătățesc coordonarea mână-ochi. Bineînțeles, în sezonul cald, ar trebui să eviți perioada din zi când soarele este puternic, între orele 11:00 și 16:00.

Oferă-i o alimentație echilibrată

Consumul de fructe și legume care sunt bogate în luteină și zeaxantină ajută la protejarea sănătății ochilor. Alți nutrienți esențiali sunt vitaminele C și E, zincul, dar și acizii grași Omega-3. Toți acești nutrienți se regăsesc în alimente precum varza kale, spanac, varza de Bruxelles, albușul de ou, porumb, avocado, fistic, goji, ardei gras, kiwi, portocale sau zucchini. De asemenea, consumul de pește gras, precum somon, ton sau hering, este benefic pentru sănătatea ochilor.

Așadar, orice părinte ar trebui să țină cont de sfaturile de mai sus și să ia toate măsurile necesare pentru a proteja vederea celui mic. Obiceiurile bune se învață din primii ani de viață, iar cel mai bun exemplu pentru copilul tău ești tu, părintele. Asigură-te că îi oferi acestuia toată grija de care are nevoie.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile