Antena 3 CNN Dezvoltăm România Sustenabil Sănătate în vecinătate

Sănătate în vecinătate

de Georgiana Adam    |   

Pentru al treilea an consecutiv, locuitorii din comunitățile rurale cu acces limitat la servicii medicale beneficiază gratuit de analize și consulturi de specialitate. În urma acestora li se prescriu tratamente, primesc recomandări pentru un stil de viață sănătos și sunt monitorizați prin serviciul de call-center. Echipe formate din medici specialiști, medici rezidenți și studenți la medicină vor acoperi zonele în care oamenii au acces dificil la spitale, motiv pentru care ajung să îşi ducă pe picioare afecţiunile ani în şir. ,,Sănătate în vecinătate” este un program finanțat de OMV Petrom și derulat în parteneriat cu Asociaţia Medcorp.

Beneficiar al programului Sănătate în vecinătate: ”Am fost la cardiologie, la eco, la interne că nu mai puteam eu să mă duc la Constanţa”.

Beneficiar al programului Sănătate în vecinătate: ”La stomac şi esofag, sunt perfecte, urmează oftalmlogie și după aceea medicină internă”.

Beneficiar al programului Sănătate în vecinătate: ”Am fost la ochi că am şi probleme cu ochii.”

Pentru cazurile grave, echipa de medici facilitează accesul în clinici și spitale pentru investigații amănunțite și intervenții.

Beneficiar al programului Sănătate în vecinătate: ”Am venit să facem analizele. Suntem foarte mulțumiți de activitatea dumneavoastră. Soţul meu după ce i-a făcut EKG i-a descoperit o problemă foarte urgentă”.

Anul acesta programul „Sănătate în vecinătate” își propune să ajungă cu 12 evenimente medicale în comunități noi și să revină cu 17 evenimente medicale în comunitățile vizitate anterior (din județele Prahova, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Olt, Bacău, Galați și Constanța. De asemenea, anul acesta se vor desfășura și două programe de screening, unul axat pe ecografii și altul pe consulturi de dermatologie. Ambele concepute pentru a detecta afecțiunile într-un stadiu incipient, adesea înainte de apariția simptomelor. Investigațiile vor avea loc atât în localitățile deja vizitate, cât și în altele noi pentru că în 2024 progamul "Sănătate în vecinătate" adaugă: Argeș, Buzău, Ialomița și Vâlcea la lista județelor în care se desfășoară.

Andrei Gegiu, Medic rezident cardiolog: ”După atâtea ediții pot spune că suntem cu toții mult mai apropiați unii de ceilalți. Suntem ca o familie și tratăm împreună niște oameni care chiar au nevoie, din păcate, de ajutorul nostru”.

 Elis Mihaela Ciutacu, medic medicină internă: ”Mi se pare că evoluează mult, de când am început prima dată, aparatură mai bună, investigaţii mai multe și specializări mai multe.

Control cardiologic sau de medicină internă, ecografii abdominale, de sân și de tiroidă, controale oftalmologice, şi de dermatologie, toate sunt incluse în programul finanţat de OMV Petrom cu cel puţin 8 milioane de lei doar anul acesta.

Brigitta Mihai, medic specialist dermato - venerologie: ”Mi se pare extrem de important să reuşeşti să acorzi servicii medicale unor pacienţi, unor persoane care nu au în mod uzual acces la acest tip de servicii”.

În primii doi ani de implementare, circa 1.700 de persoane au beneficiat de pachete complete de analize și consulturi medicale de specialitate și au fost realizate peste 10.500 de investigații paraclinice și consulturi de specialitate.

  • Programul oferă în 2024 acces la servicii medicale gratuite pentru 5.000 de locuitori din mediul rural;
  • Suma alocată proiectului în 2024 depăşeşte 8 milioane de lei;
  • Proiectul se află în al treilea an de existenţă şi până acum a oferit asistenţă medicală pentru peste 1.700 de persoane.
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile