Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Dronele subacvatice, un nou ajutor pentru echipele de salvamontişti din România: "Salvează oameni de șase ori mai rapid"

Dronele subacvatice, un nou ajutor pentru echipele de salvamontişti din România: "Salvează oameni de șase ori mai rapid"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 20:43 18 Iul 2023 Modificat la 20:43 18 Iul 2023

Salvamont România scrie din nou istorie cu ajutorul unei companii de telecomunicații.

Salvatorii montani demonstrează zi de zi că tehnologia poate să fie pusă în slujba binelui și să salveze vieți.

În condițiile în care numărul intervențiilor salvatorilor crește de la o lună la alta Salvamont România beneficiază de cel mai performant echipamente subacvatice din lume, care vin în completarea dronelor folosite pentru căutare, dar și salvarea pe munte.

"Acesta este robotul pe care îl testăm astăzi, în premieră națională. Este un robot care salvează oameni de șase ori mai rapid, are două propulsoare subacvatice, poate fi aruncat inclusiv din elicopter de la 20m"

Drona subacvatică folosește inteligența artificială pentru a găsi persoane pierdute în pește, inundate, canioane afectate de viitură sau în cazul persoanelor date dispărute în lacurile montane.

"A crescut numărul de intervenții, pentru că s-au dezvoltat foarte mult și activitățile montane. Deci oamenii descoperă muntele în toate, în toate locurile lui sau în toate elementele lui, și suprateran, și subteran, și în apă", spune Sabin Cornoiu, preşedinte Salvamont România. 

 Aceste drone joacă un rol foarte important în misiunile de identificare și salvare.

"Acea dronă care aduce semnal pe munte și salvează oameni de 10 ori mai rapid folosind 5G și inteligență artificială. Imediat am folosit dronele spre munte, dar în lacuri de munte și peșteri", spune Ciprian Zamfirescu, director de tehnologie.

Pe lângă cele două tipuri de drone, salvamontiștii au intrat și în posesia unui dispozitiv revoluționar menit să schimbe modul în care sunt salvați oamenii din ape deschise, cum ar fi lacurile montane. Este vorba de un robot care poate asigura plutirea a patru persoane și care poate fi pregătit pentru lansare în mai puțin de un minut.

"Roboți în premieră națională care se transmit și se coordonează de la de la mall către persoana dispărută și imediat persoana este tractată de către robot folosind două motoare", a mai spus Ciprian Zamfirescu, director de tehnologie.

În prezent, dispeceratul Național Salvamont primește peste 14.000 de apeluri anual, dintre care peste 6.000 sunt despre victimele unor accidente montane și pentru care este necesară intervenția imediată.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole