Antena 3 CNN Actualitate Salvamont avertizează turiștii că un urs a fost văzut pe un traseu din munții Ciucaș

Salvamont avertizează turiștii că un urs a fost văzut pe un traseu din munții Ciucaș

de Laura Dinu    |   

Reprezentanții Salvamont trag un semnal de alarmă cu privire la prezența unui urs în Pasul Bratocea, locul de plecare al unui traseu foarte frecventat.

”Atenție! A fost semnalată prezența unui urs în Pasul Bratocea, locul de plecare al unui traseu foarte frecventat, spre Vârful Ciucaș.

Ursul este atras de gunoaiele lăsate în pas și nu are frică de om.

Dacă îl întâlniți, nu-l hrăniți, nu încercați să vă apropiați pentru fotografii și nu aruncați cu obiecte pentru a-l alunga.

Semnalați prezența acestuia autorităților și țineți cont că este un animal sălbatic ce poate fi periculos” scriu reprezentanții Salvamont Cheia - Ciucaș pe o rețea socială. 

Atentie! A fost semnalata prezenta unui urs ? in pasul Bratocea, loucl de plecare al unui traseu foarte frecventat, spre...

Publicată de Formatia Salvamont Cheia - Ciucas pe Luni, 15 iulie 2024

O tânără de 19 ani a murit după ce a fost atacată de urs

Săptămâna trecută, o tânără de doar 19 ani a murit după ce a fost atacată de un urs pe un traseu montan din Bușteni. 

„Din informațiile pe care le avem, ursul a atacat-o pe tânără pe potecă, a tras-o în vegetația de lângă potecă și undeva în această vegetație a scăpat-o într-o prăpastie și a căzut acolo. Ursul a coborât după ea, iar persoana care a rămas în potecă și a văzut tot ce s-a întâmplat a sunat la 112 și de aici s-a declanșat acțiunea de recuperare sau de salvare.

Cei de la jandarmi au venit și au recuperat persoana care a rămas în potecă, iar colegii mei au coborât jos în prăpastie, unde din păcate, leziunile pe care le avea victima erau incompatibile cu viața.

S-a încercat extragerea trupului cu elicopterul, dar valea era foarte îngustă, nu s-a putut face trolierea, iar colegii mei, au fost 12 salvamontiști, au fost acolo și au început coborârea terestră, coborâre care s-a terminat în urmă cu câteva minute.

Ursul a fost tot timpul în apropiere, probabil a considerat că este prada lui sau trofeului și a încercat să-l recupereze. Nu i-a atacat pe colegi, dar aceștia au strigat, și-au făcut simțită prezența și n-au avut probleme.

Probabil specialiști în domeniu pot să ne spună ce se întâmplă cu animalele, de au un asemenea comportament. Ursul poate fi turbat, se poate îmbolnăvi de această boală și poate să acționeze neprevăzut. Poate din cauza căldurii.

Nu cred că el a fost surprins în potecă de de victimă și luat pe neașteptate, pentru că ei au niște simțuri foarte bune și cu siguranță simțeau persoana de la distanță. Deci nu avem foarte multe informații, dar probabil cineva va va studia ce s-a întâmplat sau care e comportamentul animalelor în această perioadă și va identifica ce s-a întâmplat. 

Este regretabil, e un traseu circulat de turiști, este păcat că animalele s-au învățat, vin în preajma lui, dar sperăm că se vor lua măsurile necesare și turismul montan se va putea desfășura în siguranță.”, a relatat șeful Salvamont România.

Subiecte în articol: Salvamont urs Pas Bratocea Vârful Ciucaș
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă