Sunt zile agitate pe litoral. Salvamarii au arborat steagul roșu în toate stațiunile, iar asta înseamnă, cel puțin teroretic, că turiștii nu au voie să intre în apă. În realitate, însă, mulți dintre ei ignoră sfaturile salvamarilor și nu doar că intră în mare, dar se și aventurează în larg. Zeci de oameni au fost salvați în ultimele 24 de ore la Costinești, Eforie sau în sudul litoralului.
În sudul litoralului, marea a fost agitată, valurile mari, iar curenţii puternici, aşa că salvamarii au arborat steagul roşu. Nu toţi turiştii au înţeles pericolul la care se expun dacă intră în apă, iar la scurt timp a fost nevoie de intervenția salvatorilor. La Eforie şi Costineşti operaţiunile au fost contra cronometru.
Gelu Vătămănescu, şef Serviciu Salvamar Eforie: „Multă lume în apă, am văzut și copii nesupravegheați. În fiecare an ne lovim de același lucru, turiștii vin la mare și intră în apă, indiferent că este steag roșu arborat sau nu. Marea este periculoasă, nu știi în ce zonă sunt curenții marini, în ce zonă se formează, de la furtună la furtună se formează în alt loc curenții, nu e ceva sigur sau fix.”
Din păcate, în ultima vreme a devenit o obişnuință pentru turiști să ignore semnificațiile steagurilor sau sfaturile salvamarilor. Uneori, se iau chiar la ceartă cu aceștia. Salvamarii trag un semnal de alarmă și spun că aceasta este cea mai grea perioadă din sezon. Vremea se strică de la o oră la alta, iar marea devine foarte periculoasă.
Turist: „Foarte periculoși, sunt curenţii foarte mari. Nu merită să îţi rişti viaţa pentru cinci minute de aventură. Este apa mică, dar curenții și valurile sunt foarte mari. E agitată marea. Părerea mea e că nu merită. Viața e cea mai importantă. Am fost precauți. Sunt valurile cam mari, dar ne străduim să fie bine. Copiii trebuie supravegheați, mai ales că sunt valuri și se întâmplă foarte multe incidente.”
Turist: „Nu ne băgăm când pune steagul roșu, că ne e frică. Eu am venit de la Satu Mare până aici și mi-e frică să îmi risc viața.”
Turist: „Noi am venit să ne distrăm, nu să avem necazuri și cred că toți cei care suntem aici ar trebui să avem grijă de copiii noștri și de cei din jurul nostru.”
21 de oameni au murit înecați de la începutul sezonului estival anul acesta. Alți cinci s-au înecat în lacul Techirghiol.