Antena 3 CNN Externe Salutul morții. Un iranian i-a strâns mâna liderului Hezbollah și l-a uns cu o substanță cu GPS ca sa-l găsească israelienii

Salutul morții. Un iranian i-a strâns mâna liderului Hezbollah și l-a uns cu o substanță cu GPS ca sa-l găsească israelienii

Andreea Ştefan
6 minute de citit Publicat la 10:31 30 Sep 2024 Modificat la 12:00 30 Sep 2024

Canalul de știri saudit Al Hadath a raportat că un bărbat venit din Iran i-a strâns mâna lui Hassan Nasrallah și a uns-o cu o substanță pe care Israelul o putea urmări, potrivit Israel National News. De fapt, uciderea de către Israel a șefului Hezbollah, într-o lovitură aeriană, vineri, a fost o consecință a spionajului care a încununat zile întregi de operațiuni care au evidențiat infiltrarea profundă a Israelului în gruparea susținută de Iran, notează France 24.

Un bărbat, originar din Iran, i-a strâns mâna liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și a reușit să îl ungă cu o substanță care a permis Israelului să îl depisteze, după cum a relatat duminică seara canalul de știri saudit Al Hadath.

Datorită faptului că trupul neînsuflețit al liderului Hezbollah a fost găsit intact, fără răni de bombardament, există tot mai multe estimări potrivit cărora Nasrallah a murit sufocat, în mare agonie, după cum a relatat duminică seara postul de știri Channel 12.

De asemenea, s-a raportat că, întrucât se afla într-un loc fără ventilație, bombardamentele Forțelor Aeriene au dus la pătrunderea gazelor în încăpere, provocându-i moartea prin sufocare.

IDF a informat anterior că alți 20 de teroriști au fost uciși alături de Nasrallah în atacul asupra sediului central al Hezbollah.

„Într-un atac precis efectuat de Forțele Aeriene și sub conducerea Direcției de Informații, avioanele de vânătoare i-au atacat și eliminat pe liderul organizației teroriste Hezbollah, Hassan Nasrallah, și pe comandantul frontului de sud, Ali Karachi, unul dintre comandanții de rang înalt care au rămas în organizație înainte de atac”, se arată în comunicat.

„Într-o lovitură aeriană precisă efectuată de Forțele Aeriene Israeliene, dirijate de Direcția de Informații, avioanele de vânătoare i-au lovit și eliminat pe Hassan Nasrallah, liderul organizației teroriste Hezbollah, și pe Ali Karaki, comandantul Frontului de Sud al Hezbollah, care era unul dintre comandanții de rang înalt rămași în organizație înainte de atac.

De asemenea, au fost eliminați peste 20 de alți teroriști de diferite ranguri, care erau prezenți la cartierul general subteran din Beirut, situat sub clădiri civile, și care gestionau operațiunile teroriste ale Hezbollah împotriva statului Israel.

Printre teroriștii eliminați se numără

* Ibrahim Hussein Jazini - șeful unității de securitate a lui Nasrallah.

* Samir Tawfiq Dib - confident și consilier de lungă durată al lui Nasrallah pentru activități teroriste.

* Abed al-Amir Muhammad Sablini - șeful echipei de consolidare a forțelor Hezbollah.

* Ali Naaf Ayoub - responsabil cu coordonarea puterii de foc a Hezbollah.

Cum l-a vânat Israelul pe Nasrallah

Hezbollah a început să tragă în nordul Israelului la o zi după ce aliatul său Hamas a organizat atacul brutal din 7 octombrie asupra sudului Israelului, declanșând războiul în curs din Gaza, notează France 24.

Campania de nivel relativ scăzut a Israelului împotriva Hezbollah a cunoscut o escaladare dramatică la 17 septembrie, cu atacuri de sabotaj asupra pagerelor utilizate de Hezbollah, urmate a doua zi de explozii care au vizat stațiile radio bidirecționale ale grupului.

Dispozitivele explozive, pe care Israelul nu le-a revendicat, au ucis cel puțin 39 de persoane, au rănit aproape 3 000 și „au aruncat comunicațiile Hezbollah înapoi în epoca de piatră”, a scris Robert Satloff de la Washington Institute for Near East Policy.

Analiștii au declarat că operațiunea a reflectat pașii uriași făcuți de grupul israelian de informații prin semnal Unit 8200 în pătrunderea în dispozitivele de comunicații ale Hezbollah.

În februarie, Nasrallah însuși a avertizat că „telefonul mobil pe care îl țineți în mână este un dispozitiv de spionaj”, ceea ce a determinat utilizarea pagerelor care au fost ulterior transformate în arme.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Nadav Shoshani, a declarat jurnaliștilor că strângerea de informații care a condus la lovitura de vineri de la Beirut împotriva lui Nasrallah datează de mai mulți ani.

„Am folosit informațiile pe care am lucrat ani de zile pentru a le aduna și am avut informații în timp real și am efectuat această lovitură”, a declarat el.

Colonelul în retragere Miri Eisen, membru senior al Institutului Internațional pentru Combaterea Terorismului din Israel de la Universitatea Reichman, a declarat, de asemenea, că lovitura a fost produsul unei munci îndelungate.

„Capacitățile Israelului în ceea ce privește Hezbollah arată profunzimea infiltrării informațiilor în liniile Hezbollah”, a spus ea, adăugând că acestea «nu sunt lucruri care au fost inventate în ultimele 11 luni», după ce Hezbollah a început să lovească nordul.

Oficialii israelieni au declarat că Nasrallah și alți lideri ai Hezbollah s-au reunit vineri pentru o întâlnire la „sediul central” al grupării în principalul său bastion, situat în suburbiile sudice ale Beirutului.

Avioanele de război au bombardat intens zona, Israelul intensificând operațiunile împotriva Hezbollah.

O înregistrare video militară a arătat avioane F15 decolând vineri de la baza aeriană Hatzerim pentru a efectua operațiunea.

Cu puțin înainte de ora 18:30 (1530 GMT), în capitala libaneză s-au auzit explozii puternice.

Wall Street Journal a relatat că Israelul a petrecut luni de zile plănuind cum să folosească „o serie de explozii programate” în buncărul de sub clădirile rezidențiale unde s-ar afla Nasrallah, „fiecare explozie pregătind terenul pentru următoarea”.

Dar ziarul a citat, de asemenea, oficiali israelieni care au declarat că momentul atacului „a fost oportunist, venind după ce serviciile secrete israeliene au aflat despre întâlnire cu câteva ore înainte ca aceasta să aibă loc”.

Aceasta a coincis cu Adunarea Generală a ONU, ceea ce înseamnă că prim-ministrul Benjamin Netanyahu era plecat din țară în acel moment.

Ulterior, biroul său a publicat o fotografie care, potrivit acestuia, îl arată aprobând atacul, despre care The Times of Israel a afirmat că ar fi fost făcută „la hotelul său din New York”.

Israelul nu a precizat armamentul folosit în atac.

Cu toate acestea, New York Times a declarat că analiza unei înregistrări video militare indică faptul că aeronava utilizată a fost „echipată cu cel puțin 15 bombe de 2 000 de lire”.

Oficiali de rang înalt au declarat ziarului că „mai mult de 80 de bombe au fost lansate pe o perioadă de câteva minute pentru a-l ucide” pe Nasrallah. Wall Street Journal a declarat că Israelul a lovit buncărul cu „80 de tone de bombe”.

Atacurile aeriene au lăsat cratere de până la cinci metri diametru, potrivit fotografilor AFP.

Ministerul Sănătății din Liban a oferit un bilanț preliminar de șase morți și 91 de răniți în urma raidului.

Expertul în Orientul Mijlociu James Dorsey a declarat că nu există nicio îndoială că atacul a reprezentat o lovitură de informații „foarte sofisticată”.

„Aceasta demonstrează nu numai o capacitate tehnologică semnificativă, ci și cât de adânc a pătruns Israelul în Hezbollah”, a spus el.

Heiko Wimmen de la International Crisis Group a declarat că efectele pe termen lung asupra operațiunilor Hezbollah sunt neclare.

„În timp ce Hezbollah este prea bine instituționalizat pentru a se prăbuși prin decapitare, pierderea uluitoare a resurselor sale umane va avea în mod inevitabil un efect degradant mai devreme decât mai târziu”, a declarat Wimmen, directorul de proiect pentru Irak, Siria și Liban al think tank-ului.

„Infiltrarea extinsă a serviciilor lor de informații face, de asemenea, îndoielnică posibilitatea ca acestea să poată lansa un răspuns strategic sau să continue atacurile cu rachete asupra nordului Israelului pentru mult timp”.

Pentru moment, oficialii israelieni sărbătoresc moartea lui Nasrallah în timp ce cântăresc dacă să continue operațiunile terestre menite să abordeze amenințarea reprezentată de Hezbollah de-a lungul frontierei de nord.

Sâmbătă, armata a distribuit o transcriere care îl citează pe comandantul escadrilei care l-a lovit pe Nasrallah, spunând: „Vom ajunge la toată lumea, peste tot”.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole