Antena 3 CNN Sport „Salutul lupului”. Suporterii turci au făcut semnul Lupilor Gri la meciul cu Olanda, gestul controversat pentru care Demiral a fost suspendat de UEFA

„Salutul lupului”. Suporterii turci au făcut semnul Lupilor Gri la meciul cu Olanda, gestul controversat pentru care Demiral a fost suspendat de UEFA

Suporterii turci de la sfertul de finală al Campionatului European împotriva Olandei au făcut semnul Lupilor Gri, acelaşi semn din cauza căruia jucătorul Merih Demiral a fost suspendat două jocuri și care a declanșat un scandal diplomatic între Germania și Turcia.

Mii de oameni au făcut gestul în timpul deplasării, dar şi pe stadion în timpul intonării imnului naţional turc, înainte de meciul de sâmbătă.

Poliţia din Berlin a declarat pe X că gestul, care este unul dintre simbolurile naţionale adânc înrădăcinate în cultura turcă, a fost „arătat masiv” de fani pe drumul lor spre Olympiastadion.

Erdogan a fost prezent la meci, în plin scandal diplomatic

Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului Olympiastadion din Berlin, la meciul Olanda-Turcia. Vizita sa în Germania a avut loc în plin scandal diplomatic pornit de la gestul făcut de jucătorul turc Merih Demiral.

Scandalul „Salutului lupului” a fost declanșate de jucătorul turc Merih Demiral care a făcut gestul ce simbolizează susţinerea mişcării turce de extremă dreaptă "Lupii gri", după ce a marcat unul dintre cele două goluri ale naţionalei sale împotriva austriecilor.

Demiral a fost suspendat pentru două meciuri "pentru nerespectarea principiilor generale de conduită, pentru încălcarea regulilor fundamentale de bună purtare, pentru utilizarea evenimentelor sportive pentru demonstraţii cu caracter nesportiv şi pentru discreditarea fotbalului", a spus UEFA.

Gestul lui Demiral a provocat tensiuni diplomatice între Turcia şi Germania. Turcia l-a convocat miercuri pe ambasadorul Germaniei la Ankara pentru a protesta faţă de comentariile ministrului german de interne Nancy Faeser, care a calificat sărbătoarea jucătorului drept "inacceptabilă".

Germania a răspuns a doua zi prin chemarea ambasadorului turc la Berlin.

Ce e „salutul lupului”

„Lupii gri” sunt o organizație ultra-naționalistă, rasistă și violentă. Este considerată cea mai mare mișcare de extremă dreaptă din Germania, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției evaluează că peste 12.000 de persoane sunt adepți ai grupării.

Nici organizația, nici salutul nu sunt interzise în Germania. Prin urmare, nu există nicio infracțiune comisă de Demiral. Însă în Austria și Franța salutul e interzis. Iar UEFA sancționează frecvent simbolurile politice, care sunt adesea considerate „nepotrivite pentru un eveniment sportiv”, de către organul disciplinar.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile