Antena 3 CNN Conținut plătit Saltelele și tehnologia: cum au evoluat saltelele de-a lungul anilor

Saltelele și tehnologia: cum au evoluat saltelele de-a lungul anilor

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 17:49 13 Iul 2023 Modificat la 17:17 15 Iul 2023

Nu doar că poți achiziționa aproape orice tip de saltele din magazine, dar ai la dispoziție și internetul. Cu un simplu click comanzi saltele Mattro, exact la dimensiunea dorită și modelul potrivit pentru patul tău.

Repere istorice despre saltele

Un suport din materiale de proveniență naturală, special construit pentru dormit, era folosit de oameni încă din neolitic. Istoricii au descoperit dovezi ale unor paturi primitive acoperită cu iarbă și frunze, folosite de oameni pentru odihnă. Egiptenii din Antichitate au fost primii care au creat paturi din lemn, montată pe un suport ridicat față de pământ. Persanii au fost primii care au inventat paturile cu apă: piei de capră umplute cu apă și încălzită la soare pentru mai mult confort.

Paturile și saltelele născocite de strămoșii noștri au condus la o calitate mai bună a somnului care a influențat în mod pozitiv evoluția dezvoltării umane. Probabil că primul pat descoperit de arheologi a fost fabricat acum 77.000 ani, în Africa. Salteaua acestui pat rudimentar era probabil mai susținerea decât saltelele noastre de astăzi, dar dimensiunile generale ale saltelei străvechi nu diferă foarte mult de actualele dimensiuni ale saltelelor clasice.

Epoca romană și cea civilizației grecești menționează paturi din metal cu saltele create din materiale textile sau lână. În epoca medievală paturile devin mai ornamentale iar saltelele sunt umplute cu fulgi și pene. De asemenea sunt menționate și saltele cu paie sau rumeguș de lemn, folosite de cei mai săraci. Perioada Renașterii nu a modificat cu mult structura cunoscută a saltelelor.

Anii 1800 aduc modificări esențiale saltelelor ca de exemplu invenția arcurilor introduse în saltele pentru un suport mai bun.

Istoria diferitelor tipuri de saltele

Saltele cu arcuri interioare

Salteaua cu arcuri interioare a fost inventată în 1871 de către Heinrich Westphal, dar, din păcate, invenția sa nu a fost apreciată așa cum se cuvine în timpul vieții sale. Abia 60 de ani mai târziu, în anii 1930, salteaua cu arcuri interioare a câștigat în sfârșit popularitate, schimbând pentru totdeauna lumea saltelelor.

La început, saltelele cu arcuri interioare erau realizate cu arcuri elicoidale din oțel acoperite cu un strat de lână, puf sau chiar păr de cal. De-a lungul timpului, s-au adăugat din ce în ce mai multe căptușeli în jurul arcurilor, pentru a face o saltea mai confortabilă. Și azi saltelele moderne sunt hibride, realizate atât din arcuri, cât și din spumă cu memorie.

Saltele din spumă cu memorie

Spuma cu memorie a fost inventată inițial de NASA în anii 1970 pentru a crea scaune care să se potrivească cu corpurile astronauților la fiecare zbor, chiar dacă formele corpului lor s-au schimbat în timp. Abia la începutul anilor 1990, spuma cu memorie a devenit populară și a fost utilizată în produsele de larg consum precum saltelele.

În 1991, compania care lansat prima saltea din spumă cu memorie a cunoscut un succes instantaneu. În cei 30 de ani care au trecut de la prima saltea din spumă cu memorie, s-au făcut multe îmbunătățiri. Acum, acestea sunt mai durabile, mai respirabile și mai sigure ca niciodată. Azi poți alege saltele 140x200 create din cele mai confortabile și rezistente materiale.

Saltele din latex

Spre deosebire de spuma cu memorie, care a fost dezvoltată inițial pentru aviație și a apărut mai târziu în lumea saltelelor, latexul a fost utilizat direct pentru saltele. În anii 1920, un scoțian pe nume John Boyd Dunlop a creat prima saltea din latex, fabricată din substanța asemănătoare sevei, drenată din arborii de cauciuc.

Mai târziu, familia Talalay a schimbat procesul de producție a saltelei din latex pentru a le face și mai durabile și mai respirabile. Au fost un succes uriaș în anii 1950 și 1960, dar când spuma cu memorie a apărut pe piață, a fost mai ieftină, iar latexul a căzut din popularitate.

Cu toate acestea, este în revenire acum, pentru că latexul în ciuda faptului că este mai scump, durează mult mai mult.

Saltele hibride

Saltelele hibride sunt un tip relativ nou de saltea.

După ce compania Tempur-Pedic a popularizat saltelele din spumă cu memorie, oamenii au început să caute anumite proprietăți tipice vechilor saltele cu arcuri interioare, cum ar fi respirabilitatea, libertatea de mișcare și elasticitatea. Așa că producătorii de saltele au început să combine materialele pentru saltele pentru a crea saltele hibride. Aceste modele de saltele combină spuma și latexul, latexul și arcuri și multe altele.

Istoria dimensiunilor saltelelor

Istoricii spun că primul pat descoperit în Peștera Sibudu din KwaZulu-Natal din Africa avea 22 de metri pătrați, ceea ce înseamnă că era absolut uriaș în comparație cu paturile moderne, chiar și un model king-size de saltea.

Dar probabil că era menit să ofere spațiu de dormit pentru mai mulți oameni, nu un singur cuplu. De-a lungul timpului, dimensiunile saltelei s-au modificat semnificativ. Până în anii 1870, dimensiunea patului nu era deloc reglementată, cel puțin nu în America.

Fiecare pat era realizat separat, rezultând o dimensiune unică a patului. Odată ce dimensiunea patului a fost reglementată, existau doar două categorii: „single” și „dublu”, care corespun cu o saltea Twin și Full-size astăzi.

Chiar dacă astăzi avem aceleași dimensiuni de paturi, paturile din acea vreme erau mai joase, deoarece nu aveau saltele cu arcuri. Astfel de saltele cu arcuri fac paturile mult mai înalte, oferind saltelei o suprafață solidă pentru a preveni căderea. Paturile de dimensiuni Queen size și King size au apărut în anii 1950, iar California King a fost inventat în anii 1980.

Concluzie

Salteaua îți influențează confortul, calitatea somnului și sănătatea generală și este unul dintre cele mai importante articole din casă, pe care le vei cumpăra vreodată. Oamenii au folosit saltele pentru a dormi comod încă din cele mai vechi timpuri, iar tehnologia de fabricare a saltelelor va continua cu siguranță să se îmbunătățească în secolele următoare.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole